Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Hans Klemm critică dur Guvernul: "Investiţiile în capitalul uman, în educaţia şi sănătatea României au fost mai puţin decât ideale"

Hans Klemm critică dur Guvernul: "Investiţiile în capitalul uman, în educaţia şi sănătatea României au fost mai puţin decât ideale"

Un articol de: B1.ro - 07 Dec 2018, 19:18
Eveniment

În ciuda creșterii economice a României din ultimii ani, educația şi sănătatea au foarte mult de suferit din cauza subfinanțării lor de către Guvern, a declarat Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, vineri, în cadrul unei conferinţe susţinută la Iaşi, relatează știripesurse.ro.

"În ciuda perioadelor de creştere mare, investiţiile în capitalul uman, în educaţia şi sănătatea României au fost mai puţin decât ideale. Speranţa de viaţă rămâne sub media UE, România are rata cea mai mare de tuberculoză, aproape dublă faţă de următoarea ţară de pe listă, şi a doua cea mai mare rată de diabet. În ciuda asigurării sociale obligatorii, sistemul de sănătate nu acoperă mulţi dintre cetăţenii României, pentru că implicarea lor în economia informală îi lasă în afara sistemului de asigurări medicale. În educaţie, situaţia este similară, sistemul fiind subfinanţat", a spus Hans Klemm.

El a făcut, însă, referire şi la diferenţele mari de dezvoltare dintre diversele regiuni ale ţării.

"În 2017, PIB-ul pe cap de locuitor al României a atins 63% din media UE, deci a crescut foarte repede după 2000. Ne amintim că la începutul secolului 21 procentajul era de 32%. Cu toate acestea, creşterea nu a fost distribuită egal între regiuni. În regiunea Nord-Est, de exemplu, PIB-ul pe cap de locuitor este de 33,5% din media UE. În Bucureşti, în acelaşi timp, procentajul este 138% (...)".

De asemenea, Hans Klemm a mai făcut referiri la efectele economice produse de parteneriatul strategic SUA-România.

"Pe lângă aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, România a intrat într-o a treia întreprindere internaţională, parteneriatul strategic SUA-România. Timp de peste două decenii, Statele Unite şi România au colaborat îndeaproape, construind un cadru care întăreşte relaţiile bilaterale, susţinând dezvoltarea şi integrarea euro-atlantică a României şi ţinând piept împreună provocărilor globale şi regionale. Una dintre priorităţile cheie ale parteneriatului strategic este angajamentul de a promova prosperitatea economică. De exemplu, în 1997 comerţul avea o cifră de doar 660 de milioane de dolari. În 2017, această cifră a atins nivelul record de peste trei miliarde. Exporturile României în Statele Unite au crescut de la 400 de milioane la 2,2 miliarde. Investiţiile au făcut din Statele Unite cel mai mare partener economic non-UE al României".

Nu în ultimul rând, ambasadorul a mai afirmat că Fondul Monetar Internațional şi Banca Mondială au ajutat guvernele României să îmbunătăţească eficienţa administraţiei publice, să facă reformele structurale necesare, creând totodată condiţiile ca toţi românii să se bucure de beneficiile statutului de membru UE.

Declaraţiile lui Hans Klemm au fost făcute la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, în cadrul conferinţei "Dezvoltare Internaţională şi Democratizare", organizată de Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice.

Citeşte mai multe despre:   hans klemm,   ambasadorul statelor unite,   Romania,   educatie,   sanatate,   investitii,   parteneriat
 
Loading...