Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Harta Aisemnal.ro a fost actualizată: Localităţi din 19 judeţe, risc crescut de intrare în roaming involuntar

Harta Aisemnal.ro a fost actualizată: Localităţi din 19 judeţe, risc crescut de intrare în roaming involuntar

Un articol de: Traian Avarvarei - 30 Iun 2020, 15:38
Harta Aisemnal.ro a fost actualizată: Localităţi din 19 judeţe, risc crescut de intrare în roaming involuntar Foto: aisemnal.ro Eveniment

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunță, marți, că harta Aisemnal.ro a fost actualizată. Este vorba despre platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România. ANCOM anunță și faptul că sunt mai multe localități din 19 județe care au risc crescut de roaming involuntar.

 

 

 

300.000 de puncte în ţară cu risc de roaming involuntar

 

 

 

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. Astfel, dintre cele 440.425 de puncte aflate la o distanţă de cel mult 15 km de frontiere monitorizate de către arbitrul telecom, au fost identificate şi introduse în hartă 295.630 de puncte cu potenţial risc de intrare în roaming involuntar.

Localitățile cu pricina se găsesc în județele Arad, Bihor, Botoşani, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.Gabi Tamaş, aproape de colaps în închisoare: 'Sute de oameni au venit peste el'

„Pentru ca utilizatorii să ştie cât mai exact care sunt zonele în care este posibil să intre în roaming involuntar, am introdus aceste localităţi în harta aisemnal.ro, sub formă de puncte la nivel de stradă. În acest fel, aisemnal.ro oferă acum informaţii atât despre nivelul semnalului la telefon, cât şi despre zonele de graniţă în care utilizatorii riscă să se conecteze involuntar la staţiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin şi să comunice la tarifele de roaming. Vom continua campaniile de măsurare a semnalului şi vom integra rezultatele, astfel încât utilizatorii să aibă acces la cele mai recente date “, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

 

 

 

Ce trebuie să facă utilizatorii pentru a evita intrarea în roaming involuntar
 

 

 

 

În acest caz, utilizatorul, deşi se află pe teritoriul României, ar putea fi astfel facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

Specialiştii ANCOM recomandă utilizatorilor ca, în momentul în care intenţionează să călătorească într-o zonă de graniţă, să acorde atenţie mesajelor venite din partea operatorului în reţeaua căruia se află.

De asemenea, pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine ca utilizatorii să îşi ia măsuri de precauţie:

- să selecteze manual reţeaua (utilizatorii pot dezactiva opţiunea telefonului de selectare automată a reţelei);

- să solicite operatorului activarea serviciul de roaming numai la cerere, când aceştia călătoresc în străinătate; 

- să verifice la ce reţea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat.

 

 

 

Despre Harta Aisemnal.ro

 

 

 

Pe aisemnal.ro puteți consulta harta de acoperire cu semnal mobil a localităților, drumurilor naționale și județene din România, realizată integral de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Platforma reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru toate tehnologiile disponibile la momentul efectuării măsurătorilor (2G/3G/4G) pentru toți operatorii mobili activi pe piața din România, precum și nivelul maxim măsurat pentru semnalele provenite de la operatorii din țările vecine.

Măsurătorile au fost realizate în localitățile cu mai mult de 10 locuitori (peste 13.400 de localități) și de-a lungul drumurilor naționale și județene (246.000 de km).


 

Citeşte mai multe despre:   ANCOM