Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Secretar de stat: La Suceava a fost un accident epidemiologic impropriu gestionat. Corpul de Control al Ministerului Sănătății desfășoară o investigație (VIDEO)

Secretar de stat: La Suceava a fost un accident epidemiologic impropriu gestionat. Corpul de Control al Ministerului Sănătății desfășoară o investigație (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 31 Mar 2020, 01:42
Secretar de stat: La Suceava a fost un accident epidemiologic impropriu gestionat. Corpul de Control al Ministerului Sănătății desfășoară o investigație (VIDEO) Eveniment

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, pentru B1 TV, că în mod cert la Spitalul Județean din Suceava a avut loc un „accident epidemiologic” prost gestionat de fostul manager, Vasile Rîmbu.

Actualul manager al unității medicale, Florin Filip, a declarat, pentru Obiectiv de Suceava, că „am avut 20 de decese în ultima săptămână”. Asta deși oficial fuseseră raportate doar cinci.

Moldovan a explicat, pentru B1 TV, că situația de la Suceava este verificată de Corpul de Control al Ministerului Sănătății. Este evident că acolo a avut loc un accident epidemiologic, a precizat el, dar asta nu înseamnă că e o problemă dacă luni seară au fost raportate 13 decese din Suceava, produse în intervalul 22 - 29 martie. Acest lucru mai poate fi pus pe seama faptului că pacienții respectivi au murit pe parcursul acelor zile, dar abia luni au sosit rezultatele pozitive ale testelor pentru coronavirus.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

„E greu să vă spun ce s-a întâmplat la fața locului în urmă cu ceva timp, când era altă conducere. Evident că acolo a fost un accident epidemiologic care a fost managerizat într-un mod impropriu și ăsta a fost și motivul pentru care Ministerul Sănătății a trimis o echipă de investigație la fața locului condusă de actualul ministru, Nelu Tătaru, și de epidemiologul șef de la Direcția de Sănătate Publică Iași, care coordonează toate regiunea de nord-est a Moldovei. Ei au făcut aceste analize. Nu știu să explic în acest moment ce a făcut managerul precedent, oricum sunt lucruri care sunt sub investigație. Și Corpul de Control al Ministerului investighează acest lucru. 

Uneori, rezultatele testelor COVID pot să vină cu câteva zile după ce se produce decesul unui pacient grav și atunci dacă vin rezultatele mai multor teste deodată, cum s-a întâmplat astăzi (luni - n.r.), poate să pară că s-au pierdut 13 pacienți deodată. Nu e vorba de asta, ci sunt pacienți care au decedat la Terapie Intensivă în ultimele zile, nu neapărat astăzi, dar la care li s-au pozitivat testele, în funcție de momentul în care a fost recoltat, și s-a primit rezultatul lor azi”, a explicat secretarul de stat Horațiu Moldovan, pentru B1 TV.

Luni seară, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că municipiul Suceava și opt comune limitrofe vor intra în carantină totală din cauza răspândirii coronavirusului. (Detalii AICI) Tot luni seară, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat decesul a 13 persoane, toate fiind pacienți în Spitalul de Urgență din Suceava. Decesele s-au produs în perioada 22 - 29 martie. (Detalii AICI)