Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Jurnalist român, FORŢAT SĂ PĂRĂSEASCĂ Deutsche Welle pentru DELICT DE OPINIE: 'Aveam de ales între a retracta TOT ce spusesem şi a pleca pur şi simplu'

Jurnalist român, FORŢAT SĂ PĂRĂSEASCĂ Deutsche Welle pentru DELICT DE OPINIE: 'Aveam de ales între a retracta TOT ce spusesem şi a pleca pur şi simplu'

Un articol de: B1.ro - 09 Feb 2019, 23:44
Jurnalist român, FORŢAT SĂ PĂRĂSEASCĂ Deutsche Welle pentru DELICT DE OPINIE: 'Aveam de ales între a retracta TOT ce spusesem şi a pleca pur şi simplu' Foto: Wikipedia Eveniment

Jurnalistul român Horațiu Pepine a fost forţat de către Deutsche Welle (DW) să părăsească trustul media.

Informaţia a fost prezentată iniţial de europarlamentarul Traian Ungureanu, care a scris, într-un articol din Adevărul, că Deutsche Welle l-a concediat "pentru refuz de sluj PC" (Politically Correctnes / Corectitudine politică, n.r.).

Ziaristul a scris ultimul articol pe 13 august 2018, la trei zile după evenimentele din 10 august. 

De-a lungul timpului, Horațiu Pepine a fost singura voce a DW care s-a arătat critică față de Laura Codruța Koveși, fosta şefă a DNA, dar și care a susținut Referendumul pentru Căsătorie.

Jurnalistul a transmis câteva precizări, susţinând că redactorul-şef al secției românești l-ar fi avertizat i-a transmis că textele sale nu vor mai fi publicate dacă nu va scrie "ca orice corespondent DW".

"Ca să nu se creeze neînțelegeri este bine să precizez că DW nu mi-a transmis nicio decizie formală de concediere. Totuși ceea ce a scris Traian Ungureanu este, în spirit, perfect adevărat, căci, după lungi și repetate discuții pe mai multe subiecte, redactorul-șef al secției românești mi-a transmis că textele mele nu vor mai fi publicate dacă, din acel moment nu voi scrie sau relata 'ca orice corespondent DW'. Mă limitez la acest scurt citat, căci nu pot intra acum în detaliile unei corespondențe private", a declarat, pentru activenews.ro, Horaţiu Pepine. 

"Prin urmare aveam de ales: să retractez tot ce spusesem de vreo doi-trei ani încoace (de fapt mult mai mulți) sau să plec pur și simplu. Cred însă că somația care mi-a fost adresată este echivalentul moral al unei concedieri. Un ziarist nu poate fi un simplu executant sau un copist al unor 'texte' elaborate în altă parte", a arătat jurnalistul român.

Redactorul-șef al DW este Robert C. Schwartz
Conform unei biografii publicate de  Insittutul Cultural Român, Schwartz conduce redacția în limba română a DW din 2002. "S-a născut în 1956 la Sibiu. A absolvit Facultatea de Limbi Germanice a Universității București și a lucrat ca profesor la Liceul German din capitală, unde a fost ales director în 1990. În același an a reprezentat minoritatea germană în primul parlament provizoriu după căderea dictaturii comuniste. La Deutsche Welle a început să lucreze în 1992 ca redactor de știri în Redacția Centrală, doi ani mai târziu fiind numit redactor-șef adjunct în Redacția Română", se mai arată în biografie.

Deutsche Welle este operatorul de stat al Germaniei care emite peste hotare.
 Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

Citeşte mai multe despre:   Horatiu Pepine,   Deutsche Welle,   DNA,   Robert C. Schwartz