Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment “HOŢ-News, un business clădit pe furt!” Despre practicile necurate ale site-ului de unde se dă azi “Ordinul pe unitate”

“HOŢ-News, un business clădit pe furt!” Despre practicile necurate ale site-ului de unde se dă azi “Ordinul pe unitate”

Un articol de: - 14 Mai 2015, 15:46
Eveniment
Aminteam acum câteva zile despre obiceiurile mai noi din online-ul românesc de a se prelua (a se citi copia) de către diverse site-uri a producţiilor unor televiziuni ce investesc masiv în producerea conţinutului.

Dădeam atunci şi exemplul site-ului Hotnews.ro, care nu s-a sfiit să preia masiv exclusivităţile, anchetele, materialele difuzate de B1 TV, dar şi de alte televiziuni. S-a ajuns până acolo încât preluările să fie făcute inclusiv din prognoza meteo, iar citarea sursei să fie ori eludată, ori făcută total nevizibil şi neprofesionist. (Detalii AICI)

Cum profită Hotnews de munca televiziunilor

Iată că în ciuda acestor semnalări, Hotnews continuă să profite din plin de munca altor colegi. Nu mai devreme de duminică, atunci când B1 TV a difuzat un interviu în exclusivitate cu Elena Udrea, Hotnews nu s-a sfiit să preia practic transcriptul emisiunii, într-un material exhaustiv în care B1 TV nu e amintit decât o singură dată! Materialul Hotnews e pigmentat din plin chiar şi cu materiale video. În ritmul acesta ne putem gândi că în viitorul apropiat cei de la Hotnews se vor lăuda practic în mod direct cu exclusivităţile altora!

Le reamintim celor de la Hotnews  că o televiziune consumă zilnic resurse foarte mari, umane şi financiare, pentru a putea să-şi informeze telespectatorii. Este vorba atât de reporterii aflaţi pe teren, de multe ori în condiţii de vreme nepreielnică, cât şi de costurile date de sateliţi, echipamentul tehnic specific, mijloace de tranport, studiouri tv etc. etc. De toate aceste investiţii Hotnews profită din plin, având nevoie doar de un singur om care stă în faţa televizorului şi face transcriptul exclusivităţilor altora…


Furtul Hotnews în online, o practică veche şi obişnuită

Practica furtului de ştiri nu este deloc noua la Hotnews.ro, site-ul fiind cunoscut în online drept “HOŢ-News”. Chiar zilele trecute bloggerul Vali Petcu, mai cunoscut în online drept Zoso, amintea în articolul intitulat sugestiv “Aştept de zece ani asta: Hotnews se plâng că sunt furaţi” că “Dan Tapalaga scrie pentru Hotnews de pe vremea când chiar furau tot. Nu un pic, nu un colț de pâine, tot! (…)El își lua salariul de editorialist din ce furau alții și puneau pe site. Deci, a te plânge că îți e furată muncă e un pic stupid. Oricine face azi un site și fură absolut toate știrile hotnews și le publică la ei vor avea legitimitate, iar Hotnews nu au voie să zică nici pâs.

Zoso face referire şi la celebrul scandal în care Hotnews a fost prins furând de la Mediafax, acesta ajungând atât de notoriu, încât apare chiar şi pe Wikipedia la “Controverse” în prezentarea site-ului Hotnews.

Atunci, Cristian Pantazi, redactor şef la Hotnews până în ziua de azi, minţea cu bună ştiinţă susţinând că Hotnews are abonament la toate agenţiile de presă, când de fapt oamenii de acolo aveau aces prin intermediari la un cont al Mediafax, de unde furau ştiri.

Iată ce scria la acea dată Zoso.ro: “Hotnews este un business clădit pe furt. Furt de la gsp, de la tvr, de la mediafax, de la kanal d, de la the onion, de la andronic, de la antena2… şi asta numai în ultimul an.

Hotnews îşi foloseşte proprii cititori pentru a manipula

Exemplele despre cum fură Hotnews în online sunt multiple şi sunt toate premizele ca acest site să nu se oprească din aceste practici. În acelaşi timp, nu pierde nici o ocazie de a manipula, modelând realitatea după cum o cer interesele personale.

Astfel, după ce Hotnews a acuzat total nefondat B1 TV în cazul preţurilor din hypermarketuri, atac ce urmărea ca interes propriile interese de afaceri, chiar cititorii lor i-au criticat aspru, susţinând că ideile prezentate de Cristian Pantazi şi Dan Tapalaga în acest caz sunt false (Detalii AICI). Dacă în acel moment Hotnews a susţinut că nu contează părerea propriilor cititori, Dan Tapalaga susţinând ulterior că aceştia ar fi postaci, într-un alt caz, redactorul-şef Cristian Pantazi apelează la comentarii pentru a ilustra “adevărul” unui alt editorial!

HOTNEWS ÎŞI FACE PROPRII CITITORI “POSTACI”


HOTNEWS ÎŞI LAUDĂ PROPRII CITITORI


Dorind să înfiereze o iniţiativă de închidere a supermarketurilor duminica, Pantazi îşi îndeamnă acum cititorii să urmărească ce spune lumea în comentarii! Cu alte cuvinte, când ne dau dreptate, cititorii sunt utili, când nu, sunt postaci! Culmea, marea parte a celor care au comentat în cele două cazuri sunt aceleaşi persoane: oamenii au susţinut pur şi simplu că B1 TV are dreptate când taxează practica supermarketurilor de a creşte preţurile, în timp ce o eventuală decizie de a închide aceleaşi supermarketuri duminica nu e privită cu ochi buni!

“Jurnalismul cu epoleţi” din locul unde să dă prima dată “Ordinul pe unitate”

Poate că singura explicaţia a derapajelor din ce în ce mai dese marca Hotnews este dată de supărarea deconspirării noului tip de jurnalism practicat de cei de aici: anume, “jurnalismul cu epoleţi”.

Ion Cristoiu a taxat dur în ultimele postări de pe blogul personal atitudinea Hotnews în general şi a lui Dan Tapalaga, în special.

În ultima vreme, în presa noastră democratică se manifestă niște tipi care și-au asumat cu de la sine putere funcția de Gardieni ai Revoluție față de ceilalți colegi de breaslă. Cei de la Hotnews, de la Reporter virtual, de la România liberă, se cred suiți în prepeleacul Justeței gazetărești, de unde fluieră ziariști, publicații, site-uri, televiziuni de știri pe motiv că s-au abătut de la linia Partidului. Care linie constă în înjurarea lui Victor Ponta și lustruirea lui Klaus Iohannis. Dacă într-o zi n-ai chef să-l înjuri pe Victor Ponta, pentru că ești ocupat cu altceva, să-ți repari pantofii, de exemplu, sau să-și alinți iubita, imediat scoate capul din foișorul Justeței revoluționare Dan Tapalagă sau Adrian Halpert sau Dan Turturică și te denunță că te-ai dat cu Dușmanul Poporului Victor Ponta”, scrie Ion Cristoiu într-un comentariu tocmai despre interviul Elenei Udrea.

Într-un alt text, Ion Cristoiu preia o serie de citate din Dan Tapalaga, citate în care acesta laudă activitatea Servicului Român de Informaţii, postarea sa având un titlu sugestiv: “Dan Tapalagă – 10 ani de cântare a SRI”.

În sfârşit, în postarea de joi, Ion Cristoiu îl taxează iar pe Dan Tapalagă: “În toate cazurile de Ordin pe unitate, Dan Tapalagă e cel care dă semnalul”.

Putem înţelege că Hotnews a decis să se transforme într-o Unitate de presă. E decizia celor de aici să părăsească drumul jurnalismului tradiţional şi să preia tacticile “jurnalismului cu epoleţi”. În schimb, chiar şi când scrii la ordin, eşti obligat să respecţi câteva reguli elementare. Prima dintre ele, să nu furi, să nu fii… HOŢ-News…

 
Loading...