Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Hotărâre istorică a instanței! Fotografiile persoanelor publice nu mai pot fi publicate fără acordul acestora. Dănileț: Se va crea un precedent. Eu sper ca mai multe persoane să-și apere drepturile (VIDEO, FOTO)

Hotărâre istorică a instanței! Fotografiile persoanelor publice nu mai pot fi publicate fără acordul acestora. Dănileț: Se va crea un precedent. Eu sper ca mai multe persoane să-și apere drepturile (VIDEO, FOTO)

Un articol de: - 28 Iun 2016, 12:59
Hotărâre istorică a instanței! Fotografiile persoanelor publice nu mai pot fi publicate fără acordul acestora. Dănileț: Se va crea un precedent. Eu sper ca mai multe persoane să-și apere drepturile (VIDEO, FOTO) Eveniment

Hotărâre importantă în România. Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv, că nu pot fi difuzate fotografii din viaţa privată a unei persoane, fără acordul său, chiar dacă aceasta este o figură publică şi este surprinsă într-un loc public. Aceasta decizie ar putea crea multe situații neprevazute și ar putea duce la procese răsunătoare ale unor oameni publici cu instutuții de presă.

Totul a pornit de la apariția în media a unor imagini cu judecătorul CSM Cristi Dănileț și fiica sa adolescentă. Dănileț s-a adresat instanței și a câștigat.

„Această soluție este prima după știința mea. Ea se întemeiază pe noul Cod civil”, a precizat Danileț pentru B1 TV.

Judecătorul CSM a precizat și când aume se aplică acest articol al Codului Civil: "Fotografiile unei persoane pot fi făcute publice în momentul în care se justifica un interes public: dacă se comite o infracțiune. Acea fotografie poate fi difuzată”, subliniază Dănileț.

“Eu eram cu fiica mea pe stradă, sunt persoană  publică, dar nu puneam în pericol pe nimeni. Dacă o duceam cu mașina de serviciu, dacă o loveam..atunci era un interes public”, a adăugat acesta.

Astfel, în condițiile în care există un interes public pentru publicarea fotografiilor, atunci pot fi publicate. Dacă țin de viața de familie, de viața privată, de orientarea sexcuală, atunci sunt ptivate.

“Se va crea un precedent. Eu sper ca mai multe persoane să-și apere drepturile”, a mai spus judecătorul.

Hotărâre istorică a instanței! Fotografiile persoanelor publice nu mai pot fi publicate fără acordul acestora. Dănileț: Se va crea un precedent. Eu sper ca mai multe persoane să-și apere drepturileAndreea Esca, noi mărturii despre coronavirus: ADEVĂRUL pe care publicul îl aştepta de mult  

"Acum patru ani era publicat într-un ziar tipărit şi pe un site un articol de presă insidios care mă privea: erau prezentate mai multe fotografii ale mele mergând pe stradă alături de o persoană de sex feminin, ea având chipul blurat, fotografii însoţite de un text ce sugera că aş fi avut o relaţie nepotrivită cu acea persoană.

Am dat în judecată societatea comercială care edita ziarul şi editorul coordonator al ziarului afirmând că: persoana care mă însoţea este una dintre fiicele mele şi că fotografiile au fost publicate fără acceptul meu. Discuţia juridică a vizat dreptul presei de a publica fotografii cu o persoană publică aflată într-un loc public, care însă nu ţin de activitatea sa profesională, ci relevă aspecte de viaţă privată. Mi-am întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art. 10 para. 1 din CEDO: „Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie ", ale art. 30 alin. 6 din Constituţia României: „Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine" şi ale art. 74 lit.f din Codul Civil: „pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private: f difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză".

Procesul s-a desfăşurat în perioada aprilie 2014-iunie 2016 la Tribunalul Bucureşti şi apoi la Curtea de Apel Bucureşti şi am avut câştig de cauză în ambele instanţe: prima instanţă a stabilit ca fiind ilegală publicarea şi difuzarea fotografiilor întrucât ţineau de viaţa de familie, iar a doua instanţă a fost de acord şi, în plus, a obligat pârâţii la plata unei sume de bani cu titlu de daune morale..

Această hotărâre judecătorească, susţinută de dispoziţiile art. 74-76 Cod Civil, de jurisprudenţa CEDO şi de o largă jurisprudenţă internaţională, este menită să consolideze o jurisprudenţă absolut necesară la noi, care se subsumează conceptului de privacy insuficient cunoscut şi aplicat în România: cât timp este vorba de viaţa sa particulară, cea intimă sau cea de familie omul are dreptul să fie lăsat în pace, să fie anonim, să fie ferit de ochii celorlalţi, doar el fiind cel care poate decide asupra modalităţilor de folosire a informaţiilor care îl privesc sau a imaginii sale, aceasta fiind valabil atât cât este într-un loc privat, cât şi atunci când se află într-un loc public.

După motivarea soluţiei, o voi pune la dispoziţia publicului", a scris Dănileț într-un articol postat pe blogul său.

Este vorba despre societatea comercială care editează ziarul RING şi pe editorul coordonator al ziarului, Bogdan Cotigă.

CAB a admis apelul şi a schimbat, pe 27 iunie 2016, în parte sentinţa apelată în sensul că obligă pe pârâţi în solidar la plata sumei de 1000 euro în echivalent în lei la data plăţii cu titlu de daune morale, păstrând celelalte dispoziţii ale sentinţei Tribunalului Bucureşti, adică obligarea S.C. Ring Media Group S.R.L. să publice hotărârea, după rămânerea definitivă a acesteia, în ziarul Ring şi pe site-ul www.ziarulring.ro.