Iași: Unei femei nu i se recunoaşte legal moartea, deși a decedat acum doi ani

Iași: Unei femei nu i se recunoaşte legal moartea, deși a decedat acum doi ani
foto: Pixabay

O femeie din judeţul Iaşi a fost ”înviată” temporar de instanţă, pentru că a murit în alt oraş decât cel al cărei primărie eliberase certificatul de deces. Procesul e și acum pe rol, deşi au trecut aproape doi ani, informează Adevărul.

Unei femei moarte de doi ani nu i se recunoaște legal decesul

Totul a început în august 2019, când un bărbat a mers la Serviciul Stării Civile Iaşi pentru a înregistra decesul mamei sale. Autorităţile au realizat apoi că în certificatul medical constatator era menţionată Secţia exterioară Bârnova a Institutului de Psihiatrie „Socola”.

Legea prevede că actul de deces trebuie făcut la primăria localităţii în care s-a produs decesul. Prin urmare, trebuia întocmit la Bârnova, nu la Iaşi.

Ca lucrurile să revină la normal, instituţia Stării Civile din Iaşi a cerut anularea actului iniţial şi a certificatului de deces, pentru a se elibera unele noi, la Bârnova. Magistrații Judecătoriei au stabilit că solicitarea de anulare a actului de deces este întemeiată. În schimb, certificatul de deces „nu face parte din categoria actelor de stare civilă, fiind emis ulterior, în baza actului de deces, nefiind aplicabile dispoziţiile legale anterior menţionate”.

Asta înseamnă că magistrații au dispus anularea actului de deces, dar nu şi a certificatului aferent. Serviciul Stării Civile a făcut apel, iar dosarul a intrat pe rolul Tribunalului.

Urmăriți B1TV.ro și pe