Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ÎCCJ motivează arestarea a lui Radu Mazăre: A indus în opinia publică un sentiment de slăbiciune a statului şi de zădărnicie a actului de justiţie

ÎCCJ motivează arestarea a lui Radu Mazăre: A indus în opinia publică un sentiment de slăbiciune a statului şi de zădărnicie a actului de justiţie

Un articol de: B1.ro - 05 Iun 2019, 18:16
ÎCCJ motivează arestarea a lui Radu Mazăre:  A indus în opinia publică un sentiment de slăbiciune a statului şi de zădărnicie a actului de justiţie Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Magistraţii ÎCCJ au publicat motivarea în cazul arestării lui Radu Mazăre.

Magistrații spun că fostul primar al Constanței a indus în eroare şi sfidat instanţa supremă, dar a şi creat în opinia publică sentimentul de zădărnicie a actului de justiţie, care tinde să se amplifice având în vedere alţi inculpaţi care fug de pedepse.

Este vorba despre motivarea deciziei de confirmare a arestului preventiv pentru Radu Mazăre, din 21 mai, în dosarul Polaris. Prejudiciul în acest dosar se ridică, potrivit procurorilor, la 200 de milioane de lei. 

„Curtea a constatat că în speţă, este de necontestat că neprezentarea inculpatului la sediul IPJ Constanţa, Biroul Supravegheri Judiciare începând cu data de 30.12.2017, conform graficului de supraveghere, echivalează cu încălcarea obligaţiei prev. de art.215 alin.1 lit.c Cod procedură penală. Conduita deliberată a inculpatului de a se sustrage de la îndeplinirea acestei obligaţii legale rezultă explicit chiar din corespondenţa cu apărătorii săi, depusă de aceştia la dosar, fiind vorba despre o vădită rea-credinţă a inculpatului, iar nu despre o împrejurare accidentală, care l-ar fi pus în imposibilitate temporară de a respecta una dintre obligaţiile inerente măsurii preventive sub imperiul căreia se află”, arată magistrații instanței supreme în motivare.

Judecătorii mai arată că, în egală măsură, prin părăsirea teritoriului României şi refuzul de a se mai întoarce, Radu Mazăre „s-a sustras procesului penal” din dosarul Polaris, unde avea control judiciar care-l obliga să se prezinte la fiecare termen.

Astfel, sunt întrunite temeiurile arestării, unul fiind înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică. Magistrații arată că Mazăre a indus în spațiul public ideea de zădărnicie a justiției, care tinde să se amplifice, în contextul altor cazuri de inculpați care fug de executarea pedepselor.

Citeşte mai multe despre:   radu mazare