Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment IMAGINI RARE: Un FULGER GLOBULAR a fost filmat în Oradea! (VIDEO)

IMAGINI RARE: Un FULGER GLOBULAR a fost filmat în Oradea! (VIDEO)

Un articol de: - 25 Mai 2017, 10:50
IMAGINI RARE: Un FULGER GLOBULAR a fost filmat în Oradea! (VIDEO) Foto: Facebook Eveniment

O persoană prezentă pe stadionul "Iulian Bodola" din Oradea a surprins într-o filmare video un fenomen meteorologic extrem de misterios. Acesta a postat înregistrarea pe rețelele sociale întrebându-se ce este acesta, iar numeroase persoane i-au transmis că ar fi vorba de un fulger globular.

Fulger globular este un fenomen extrem de controversat și este întâlnit foarte rar. Acesta apare în urma furtunilor cu descărcări electrice și deși există sute de mărturii despre apariție lor, niciodată nu a fost elaborată o teorie exactă privind cauzelor apariției acestora.

Fenomen meteo misterior pe cerul orașului Oradea: Un fulger globular a fost filmat de un martor

Un grup de cercetători de la CSIRO şi Universitatea Naţionaă Australiană a publicat în Journal of Geophysical Research Atmospheres un studiu în care elaborează o nouă teorie, scria "Descoperă" în 2012.

Ei au pornit de la observaţia că fulgerele globulare apar cel mai adesea în apropierea geamurilor, la ferestrele caselor sau în cabinele avioanelor.

După ce lovesc solul, trăsnetele lasă în urmă o dâră de particule încărcate electric (ioni). În cele mai multe cazuri, aceşti ioni pozitivi sau negativi se recombină imediat. Particulele care rămân în stare de ioni coboară spre pământ.

Cercetătorii australieni cred că asemenea ioni se pot acumula pe partea exterioară a unor suprafeţe non-conductoare, cum sunt geamurile. Aceşti ioni acumulaţi pot produce un câmp electric ce poate străbate sticla. Câmpul electric dă electronilor de pe partea interioară a geamului suficientă energie pentru a disloca electroni din moleculele de aer înconjurătoare, eliberând în acelaşi timp fotoni care creează sfera luminoasă.

Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Citeşte mai multe despre:   Stiri Oradea,   furtuna