Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Important lider al rețelei Al-Qaida, lichidat de forțele franceze / „Un succes major în lupta împotriva terorismului”

Important lider al rețelei Al-Qaida, lichidat de forțele franceze / „Un succes major în lupta împotriva terorismului”

Un articol de: Andrei Ștefan - 13 Noi 2020, 11:23
Important lider al rețelei Al-Qaida, lichidat de forțele franceze / „Un succes major în lupta împotriva terorismului” Foto: tpnn.com Eveniment

Autoritățile din Franța au anunțat uciderea lui Bah ag Moussa, un important lider militar al filialei nord-africane a rețelei teroriste Al-Qaida, în timpul unei operațiuni desfășurate în nord-estul statului Mali, notează Reuters.

 

Lider al rețelei Al-Qaida, ucis de forțele franceze

 

Fostul colonel în armata maliană, cunoscut și sub numele Bamoussa Diarra, era „mâna dreaptă” a lui Iyad Ag Ghali, liderul celei mai active grupări jihadiste din Mali, Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), care a comis numeroase atacuri contra unor militari și civili în Mali și Burkina Faso.

„Figura istorică a mișcării jihadiste din Sahel, Bah ag Moussa este considerat responsabil pentru câteva atacuri împotriva forțelor maliene și internaționale. Acesta este un succes major în lupta împotriva terorismului ", a menționat ministrul francez al forțelor armate Florence Parly.

Bah ag Moussa, care se afla și pe lista teroriștilor urmăriți de SUA, a fost lichidat marți într-o operațiune la care au participat trupe la sol și elicoptere.

Franța are peste 5.100 de soldați în Africa subsahariană, a căror principală misiune este combaterea militantismului islamist în regiune.

 

Președintele Franței, amenințat de Al-Qaida

 

La începutul lunii noiembrie, gruparea jihadistă Al-Qaida din Magrebul Islamic (AQMI) și-a îndemnat simpatizanții să ucidă toate persoanele care-l insultă pe profetul Mahomed, anunțând totodată răzbunare pe preşedintele francez Emmanuel Macron, care încurajează libera exprimare a presei, sărind în apărarea publicației satirice Charlie Hebdo, relatează scmp.com

„Uciderea celui care-l insultă pe profet este dreptul fiecărui musulman capabil să-l aplice", a scris luni AQMI într-un comunicat, reaționând la declaraţiile preşedintelui francez la omagiul naţional adus profesorului francez Samuel Paty.Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Amintim, bărbatul a fost decapitat la 16 octombrie, într-un atentat islamist în regiunea pariziană, deoarece le-a arătat elevilor la clasă caricaturi ale profetului Mahomed, realizate de Charlie Hebdo.

Macron a subliniat că Franţa, în numele libertăţii de exprimare, nu va renunţa la caricaturi, declanşând un val de critici în lumea musulmană.

Emmanuel Macron a declarat că el poate să înțeleagă că musulmanii sunt șocați de caricaturile cu Profetul Mahomed, dar că nu va accepta niciodată ca ele să fie folosite pentru justificarea violenței, transmite Euronews.

„Înțeleg și respect că am putea fi șocați de aceste caricaturi. Nu voi accepta niciodată să justificăm violența fizică pentru aceste caricaturi și voi apăra mereu în țara mea libertatea de a spune, a scrie, a gândi, a desena”, a afirmat liderul francez, menționând că presa franceză este liberă să publice ce dorește și că materialele publicate în consecință nu reprezintă poziția oficială a guvernului.

Citeşte mai multe despre:   Franța,   al-qaida