Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, acuzat de PLAGIAT: 'A copiat pasaje întregi inclusiv de pe Crestinismortodox.ro'

Fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, acuzat de PLAGIAT: 'A copiat pasaje întregi inclusiv de pe Crestinismortodox.ro'

Un articol de: - 11 Mar 2019, 13:08
Fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, acuzat de PLAGIAT: 'A copiat pasaje întregi inclusiv de pe Crestinismortodox.ro' Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Fenomenul plagiatului și impostura academică a acaparat scena politică. Ultimul politician prins cu minciuna este chiar fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu.

Lectorul universitar Cătălin Cioabă de la Facultatea de Filozofie, Universitatea București, arată că Vulpescu și-a plagiat lucrarea de doctorat în filozofie, copiind  referate de pe internet sau articole din ziare si reviste și chiar de pe site-ul Crestinismortodox.ro.

“Teza de doctorat intitulată Etica între teologie și filozofie. Analiză comparativă asupra valorii morale a muncii în ethosul creștin, susținută la Facultatea de Filosofie în anul 2008, de către dl Ioan Vulpescu, sub coordonarea științifică a Prof. univ. dr. Vasile Morar, conține o cantitate considerabilă de text preluat fără indicarea sursei”, susține profesorul Cioabă într-un articol pentru Contributors.

Acesta prezintă o analiză asupra capitolelor 3, 4, 5, 6 și 7, din care rezultă că există elemente indubitabile de plagiat.

“ Dacă e să fac o caracterizare preliminară a manierei în care acesta se produce, vă pot spune că nu rămâne în limitele celui „clasic“, realizat prin preluarea de fraze, pasaje din alte cărți, într-o proporție sau alta, ci se înscrie în categoria celui „recent“, cunoscut drept „metoda copy-paste“. E vorba de pasaje copiate în bloc, de pe internet, din articole de specialitate sau chiar din articole de presă (am identificat pasaje preluate din WikipediaJurnalul național, portalul Crestinismortodox.ro, sau chiar referate online de pe pagini precum „Regielive”). Analiza s-a centrat pe pasajele copiate din texte electronice accesate online, care s-au dovedit numeroase, în fiecare dintre capitole, însă poate  fi prezumată, pe această bază, și copierea din texte tipărite”, potrivit Lectorului universitar.

Profesorul Cătălin Cioabă dă și câteva exemple:

În capitolul 3 al lucrării, la p. 58, autorul tezei preia ad litteram, fără indicarea sursei, circa o pagină și jumătate din cartea lui Ioan C. Tesu, Virtuțile creștine, cărări spre fericirea veșnică, Editura Trinitas, 2001 pp. 2, 4-7. În același capitol 3, la p. 80, circa o pagină și jumătate de text sunt preluate fără modificări de pe  portalul www.crestinismortodox.ro, dintr-un text al Părintelui Galeriu, intitulat Sensul vieții monahale.

În capitolul 4, la pp. 90-91, întâlnim circa o pagină preluată aproape fără modificări din revista Actualitatea Creștină, nr. 5/2005, pp. 16-17, semnat de Larisa Balbuzan.

În capitolul 5, chiar în cuprinsul considerațiilor introductive de pe prima pagină (p. 99 din lucrare), găsim câteva alineate copiate electronic, fără modificări, din revista Capital, respectiv din articolul „Capitalism în numele domnului“, semnat de Bogdan Ciubuc și publicat pe 6 iunie 2007.Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

Exemplele sunt multe, după cum arată profesorul de la Facultatea de Filozofie. Pentru a accesa paginile tezei, cititorii au la dispoziție spre descărcare un fișier pdf, la acest link, unde pot vedea cât, cum și de unde a copiat fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu.

Citeşte mai multe despre:   Ionut Vulpescu