Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment În ce condiții ar putea fi contraindicat vaccinul anti-COVID. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

În ce condiții ar putea fi contraindicat vaccinul anti-COVID. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

Un articol de: Maria Zărnescu - 05 Dec 2020, 21:33
În ce condiții ar putea fi contraindicat vaccinul anti-COVID. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță foto: Pixabay Eveniment

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a discutat despre posibilele cazuri în care vaccinul ar fi contraindicat. El a explicat faptul că alergiile, la unul dintre ingredientele componente ale vaccinului sunt o situație în care acesta nu ar fi recomandat.  

 

Contraindicații la vaccinul anti-COVID și ce se întâmplă în cazul persoanelor cu HIV sau SIDA

 

Totodată, Gheorghiță a fost întrebat și ce contraindicații ar putea exista în cazul pacienților diagnosticați în prealabil cu infecția cu virusul HIV, sau chiar SIDA. El a explicat faptul că nu ar exista contraindicații în cazul acestor pacienți, doar că ei vor genera un răspuns imun mai slab, în fața virusului SARS-CoV-2.

„Nu vobim de boli cronice care să contraindice efectiv vaccinare. O reacție alergică cunoscută, la unul dintre componentele vaccinului este o contradindicație. De asemenea, utilizarea unui tratament anti-coagulant, ținând cond de faptul că acest vaccin se administrează intra muscular, este o altă contraindicație.

Celelalte categorii de boli cronice nu sunt menționate ca și contraindicații ale vaccinării împotriva COVID-19. Pacienții severi imunodreprimați, cum sunt persoanele cu infecție HIV, în stadiu SIDA, care nu sunt controlate terapeutic, este posibil să nu dezvolte un nivel suficient de mare de anticorpi protectori, dar simpla prezență a bolii nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, la Digi24. 

 

Cei care au avut COVID-19 se pot vaccina

 

Întrebat dacă se pot vaccina și persoanele care au avut deja COVID-19 se pot vaccina, medicul Valeriu Gheorghiță a ținut să precizeze că da. „Faptul că o persoană a trecut prin infecția naturală cu SARS-CoV-2 nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare și vaccinarea reprezintă o stimulare a răspunsului imun, ceea ce creează un efect protector. Există alte infecții, precum cea cu streptococus pneumonie, pentru care organismul nu dezvoltă un răspuns imun suficient de protector și pentru care este necesară vaccinare, pentru a ne feri atât de episoadele de infecție recurente, dar și de formele grave de infecție, cum se întâmplă în cazul pacienților fără splină și alte condiții care scad răspundul imun. Categoric se pot vaccina aceste persoane”, a explicat medicul Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

 

Vaccinul va fi gratuit, indiferent dacă cetățenii au sau nu asigurare medicală

 

În cursul serii de sâmbătă, medicul Valeriu Gheorghiță a fost întrebat dacă românii se vor putea vaccina împotriva COVID-19, chiar dacă nu au asigurare medicală și nici un medic de familei.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a ținut să explice că da, românii vor avea dreptul la vaccin, chiar dacă nu vor avea asigurare medicală, vaccinul anti-COVID fiind gratuit.

Citeşte mai multe despre:   Valeriu Gheorghita,   Strategia de vaccinare anti-COVID