Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment În România, 30% dintre copiii plasați la stat primesc medicație psihiatrică, fiind transformați în legume: "Doamnă, nu mai vreau să iau medicamente! Eu cred că eram mai isteţ înainte”

În România, 30% dintre copiii plasați la stat primesc medicație psihiatrică, fiind transformați în legume: "Doamnă, nu mai vreau să iau medicamente! Eu cred că eram mai isteţ înainte”

Un articol de: - 22 Iun 2016, 12:45
În România, 30% dintre copiii plasați la stat primesc medicație psihiatrică, fiind transformați în legume: "Doamnă, nu mai vreau să iau medicamente! Eu cred că eram mai isteţ înainte” Eveniment

Copii inteligenţi, copii activi, copii care pot reuşi în viaţă, chiar dacă soarta le e potrivnică. Aşa sunt mulţi care intră pe porţile centrelor de plasament din România. Însă aici sunt transformaţi pur şi simplu în legume. Şi asta doar pentru confortul celor care ar trebui să aibă grijă de ei.

Dezvăluiri incredibile din centrele de copii din România. Cei găzduiţi în aceste instituţii sunt drogaţi. Potrivit Gazetei Sporturilor, o treime dintre cei care trăiesc în casele de copii din România sunt dopaţi cu medicamente psihiatrice pentru a nu mai fi agitaţi.

În România, 30% dintre copiii plasați la stat primesc medicație psihiatrică: "Doamnă, nu mai vreau să iau medicamente! Eu cred că eram mai isteţ înainte”A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

De exemplu la casa de copii Dacia din județul Brașov, unui număr de 12 dintre cei 28 de copii li se administrează medicație psihiatrică. Iar efectul este cel scontat. Copiii adorm în picioare.

“Am avut câteva cazuri cînd copiii adormeau pe bănci la școală. Ne-am speriat, băleau, nu puteam să-i trezim. I-am chemat pe cei de la Centrul Dacia să vină să îi ia, altădată i-am dus să doarmă la doamna directoare în birou”, povesteşte un profesor de la şcoala din Jibert, acolo unde învaţă copiii de la centrul de plasament Dacia.

Până şi copiii îşi dau seama că li se întâmplă ceva rău de la pastilele administrate pentru a-i linişti.

“Doamnă, nu mai vreau să iau medicamente! Eu cred că eram mai isteţ când nu luam medicamente”, se plânge Ionuţ, un copil de 12 ani, psihologului. Care îi dă dreptate.

“Sunt copii cu deficit de atenţie, irascibili, cu probleme de comportament, dar poate şi fiindcă sunt sub medicaţie de atâţia ani. Copii normali, dar se enervează repede. Eu nu le-aş da medicaţie. Au trecut prin prea multe traume, senzaţia de abandon de la prea desele mutări”, spune Maria Panait.

Însă Ionuţ şi casa de copii Dacia nu sunt cazuri singulare. Cifrele la nivel naţional sunt înspăimântătoare.

19.333 de copii sunt instituționalizați în România. Iar din aceştia 5.485 fac tratament psihiatric medicamentos. La cei mai mulţi dintre ei fără să fie nevoie.

“Ei sunt agresivi, violenţi, dar trebuie discutat cu ei, văzut de ce sunt aşa, ce probleme au. E un efort mai mare decât medicamentul, dar e cu adevărat benefic. Primul pas ar fi să relaţionezi cu copilul acesta. N-ar trebui să adoarmă cu capul pe bănci de la această medicaţie, dar poate că cineva de la centru le dă un pic mai mult ca să fie cuminţi”, este verdictul dat de Iulia Dobrescu, şefa clinicii de psihiatrie pediatrică de la spitalul Obregia.

Citeşte mai multe despre:   Catalin Tolontan