Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Încă trei focare de gripă aviară, în județul Mureș. Aproape 350 de păsări au fost sacrificate

Încă trei focare de gripă aviară, în județul Mureș. Aproape 350 de păsări au fost sacrificate

Un articol de: Beatris Ionita - 12 Mai 2021, 21:32
Încă trei focare de gripă aviară, în județul Mureș. Aproape 350 de păsări au fost sacrificate Sursa Foto: Hepta Eveniment

Încă trei focare de gripă aviară au fost depistate în judeţul Mureş. Autoritățile au stabilit că virusul era prezent în câteva gospodării din localităţile Sântana, Cozma şi Grebenişu de Câmpie, după ce la sfârșitul săptămânii trecute, gripa a fost confirmată într-o fermă din Ungheni, care deţinea 180.000 de păsări.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la nivelul exploataţiilor infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor, transmite agerpres.ro.
De asemenea, au fost finalizate finalizat acţiunile de eutanasiere a păsărilor existente în focar, de ecarisare şi au fost demarate cele de curăţenie şi de dezinfecţie.

În jurul focarelor s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricţie severe de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport.

În cele trei localităţi din Mureş unde au fost depistate focare de gripă aviară erau 349 păsări, respectiv 31 în Sântana, 188 în localitatea Cozma şi 119 păsări în Grebenişu de Câmpie.
ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul ţării noastre şi a evita pagubele economice importante generate de această boală.

De asemenea, Autoritatea monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase şi, implicit, să protejeze industria avicolă din ţara noastră. 

Citeşte mai multe despre:   județul Mures,   gripa aviara