Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Când începe postul Adormirii Maicii Domnului

Când începe postul Adormirii Maicii Domnului

Un articol de: Beatris Ionita - 30 Iul 2020, 20:29
Când începe postul Adormirii Maicii Domnului Eveniment

Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și ca Postul Sfintei Mării sau al lui August, amintește de perioada în care însăși Fecioara Maria s-a pregătit cu post și rugăciune pentru trecerea la cele veșnice. Acesta este cel mai nou dintre cele patru posturi mari de peste an, datând din sdecolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început să se răspândească.

 

Când începe Postul Adormirii Maici Domnului

 

 

Postul Adormirii Maici Domnului începe de regulă pe 1 august și se sfârșește odată cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului pe 15 august. Totuși, în acest an va începe vineri, 31 iulie. Acest lucru se întâmplă când ziua de 31 iulie pică miercurea sau vinerea,cum se întâmplă anul acesta, și se lasă sec cu o zi înainte. În această perioadă, creștinii ortodocși trebuie să se abțină de la consumul de produse carne, lapte și ouă. Cei mai stricți dintre credincioși nu consumă în zilele postului nici ulei vegetal, în afară de sâmbăta și duminica. Doar în ziua de 6 august, când se celebrează Schimbarea la Față a Domnului, credincioșii au dezlegare la pește și vin.

 

 

Ce trebuie să facem în Postul Adormirii Maici Domnului

 

 Tragedie în lumea artistică! A murit o mare valoare a României, la doar 43 ani, din cauza Covid-19

Biserica recomandă, pe lângă scoaterea din alimentație a produselor “de dulce” să se facă fapte de milostenie, să își alunge gândurile rele, să uite de supărări, să arate mai multă cinstire, respect și iubire față de semeni și să se citească Paraclisele Maicii Domnului. După această perioadă, enoriașii trebuie să se spovedească și să se împărtășească.

Postul este considerat o perioada ideală pentru curățirea sufletească și trupească, iar în această perioadă biserica mai recomandă și înfrânarea de la plăcerile și desfătările trupești și interzice nunțile. 

 

 

Sărbătoarea Adormirii Maici Domnului

 

 

Ziua de 15 august este închinată trecerii la cele veșnice a Maicii Domnului și totodată este considerată și hotarul dintre vară şi iarnă. Învățătura bisericească spune Fecioara a mai trăit 11 ani după Înălțarea Fiului, iar trupul ei a fost ridicat la cer de Hristos ca să nu sufere procesul de descompunere, pentru că din el s-a născut Fiul lui Dumnezeu.  Pe locul sfânt al mormântul Maicii Domnului aflat la Ierusalim, în apropierea Grădinii Ghetsimani se află o biserică și o iconă a Fecioarei, făcătoare de minuni. 

Icoana Adormirii Maicii Domnului, îl înfățișează pe Hristos cu un copil înfășat în scutece albe în brațe, simbolizând sufletul imaculat al mamei sale. Astfel, ridicare la ceruri a Maicii Domnului nu este numită Înalțare, pentru că nu s-a realizat prin propriile puteri, ci se numește mutare, pentru că a fost luată de Mântuitor, dar și pentru că nu este mărturisită în Sfintele Scripturi, aşa cum se întâmplă cu învierea şi înălţarea lui Isus.

Citeşte mai multe despre:   Postul Sfintei Marii