Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment INCREDIBIL! Pacientă PLIMBATĂ de la un medic la altul, timp de 11 ani: Ce BOALĂ avea de fapt...

INCREDIBIL! Pacientă PLIMBATĂ de la un medic la altul, timp de 11 ani: Ce BOALĂ avea de fapt...

Un articol de: B1.ro - 21 Mai 2018, 15:12
INCREDIBIL! Pacientă PLIMBATĂ de la un medic la altul, timp de 11 ani: Ce BOALĂ avea de fapt... Eveniment

Campania unui ONG a atras atenţia zilele acestea asupra impresionatei poveşti a unei femei care timp de 11 ani a trecut prin chinuri cumplite şi a urmat zeci de tratamente până să afle care e diagnosticul ei corect, transmite ProTV.

Am fost la mulţi medici, iar majoritatea m-au trimis la psihiatrie şi am primit tratamente care mă afectau destul de mult. Nu mai puteam să merg, oboseam repede, căderi în gol, pierderea cunoştinţei”, spune Ortansa Călugăru.

Coşmarul ei a încetat în momentul în care o doctoriţă i-a făcut un consult neurologic şi a aflat, în sfârşit, că suferă de Parkinson. „A fost o lovitură grea, aveam depresie”, povesteşte pacienta.

Că ea, sunt alţi 73.000 de pacienţi în România, care nu se luptă doar cu boala, ci şi cu temerea că vor deveni o povară pentru cei dragi.

Medicii explică de ce boală este diagnosticată cu dificultate.

Unii au simptome care nu sunt motorii: tulburări de somn cu 10 ani înainte de debutul bolii, unii se plâng de constipaţie, vise vii, coşmaruri, tulburări de miros. Poate apărea şi la tineri: mulţi au tulbulari la tastat, scris, unii ajung pentru dureri de spate sau picioare, mâini fără o cauză anume”, spune Mihai Titus Vasile, medic neurolog primar.

Pe înţelesul tuturor, Parkinson este boală în care neuronii mor, iar o acţiune banală cum ar fi încheiatul nasturilor devine o corvoadă.

Medicul neurolog primar mai spune că: „Nu avem o cauză exactă, 10% ştim că sunt provocate de gene, restul poate factori de mediu, poluare, toxice, mecanisme complexe la care încă nu avem un răspuns. Nu o putem vindeca, dar o putem trata.”

Un studiu realizat de o asociaţie care luptă împotriva bolii Parkinson, arată că foarte puțini români un alt simptom al bolii în afară de tremur, iar 7 din 10 români recunosc că nu şi-au făcut niciodată un consult neurologic. În acest context, campania ONG-ului, încearcă să sensibilizeze românii cu privire la existenţa acestei boli şi paşii pe care bolnavii trebuie să îi urmeze pentru a le fi mai uşor.

Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

Citeşte mai multe despre:   Parkinson