Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment HALUCINANT: Un INFRACTOR din România s-a făcut POPĂ în SUA. Primea 3.000 de dolari lunar de la Biserică şi tot era nemulţumit! Bărbatul e de negăsit (FOTO)

HALUCINANT: Un INFRACTOR din România s-a făcut POPĂ în SUA. Primea 3.000 de dolari lunar de la Biserică şi tot era nemulţumit! Bărbatul e de negăsit (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 15 Ian 2019, 12:26
HALUCINANT: Un INFRACTOR din România s-a făcut POPĂ în SUA. Primea 3.000 de dolari lunar de la Biserică şi tot era nemulţumit! Bărbatul e de negăsit (FOTO) Eveniment

Caz halucinant într-o parohie românească din California, SUA. Un preot care slujea de trei ani acolo este, de fapt, un infractor condamnat la zece ani de închisoare cu executare în România. După ce enoriaşii au aflat cine era bărbatul, acesta a dispărut din nou.

Este vorba de Iulian Vasile Ilie (37 de ani), care a făcut parte dintr-o grupare infracţională specializată în vânzarea de mansarde construite ilegal, cu deficienţe sau chiar neconstruite în câteva judeţe din Moldova (Iaşi, Bacău) şi Bucureşti. 

Procurorii DNA au demonstrat că infractorii au păcălit 73 de persoane cu suma de 6,5 milioane de lei.
Ajuns în faţa judecătorilor, Iulian Vasile Ilie a primit o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată. 

Înainte de sentinţa finală, bărbatul a dispărut. El apare pe site-ul Poliţiei Române la „persoane urmărite“, anunţul fiind activ şi în acest moment. 

El a fugit în SUA, unde, în luna iunie, este numit preot paroh la biserica românească din Palm Springs (California) de către Arhiepiscopul Nathaniel, şeful Episcopiei Ortodoxe Române din America, relatează adevarul.ro.

„Când a venit la noi a primit 4.000 de dolari din partea parohiei. Îi dădeam lunar 3.000 de dolari salariu, în aceşti bani fiind incluse cheltuielile casei în care stătea, casă care era tot a noastră. Cu toate acestea, preotul era nemulţumit de veniturile pe care le obţinea de la noi“, povesteşte un credincios al parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Palm Springs
Oamenii spun că preotul nu era foarte apropiat de credincioşi, iar comportamentul lui semăna mai mult cu al unui călugăr decât cu a unui preot paroh. 

(Foto: Ilie Vasile (stânga), alături de Arhiepiscopul Nathanaiel (dreapta) / Sursa: orthodocchurch.org)

„Şi-a alcătuit un grup de oameni (consiliul) cu care dirija tot în biserică, în faţa cărora s-a impus şi care ascultau de el. Restul oamenilor prefereau să tacă, mulţi de frica unor blesteme pe care slujitorul le-ar putea face. Dacă ştiam de problemele lui nu l-am fi primit“, mai spune enoriaşul. Sora ei tocmai se mutase în casă nouă, când a făcut o descoperire înfiorătoare în pivniță. „Să fugă imediat de acolo!” (FOTO)

Oamenii nu au bănuit că cel care a slujit mai bine de trei ani (2015-2018) este un infractor în ţara natală, iar primele suspiciuni că este ceva în neregulă au apărut în decembrie 2018, înainte de Crăciun, când preotul a dispărut pur şi simplu din parohie. 

„A dispărut peste noapte. Consiliul parohial a primit ordin să facă inventar, să schimbe cheile de la biroul lui de la biserică. Probabil episcopul a ştiut că-i tâlhar şi voia să se asigure că nu diminuează din averea bisericii“, adaugă enoriaşul din SUA, care doreşte să-şi păstreze anonimatul. 

Iniţial, Episcopia Ortodoxă din America a transmis sursei citate că o să pună la dispoziţie unele informaţii referitoare la preot, apoi, la câteva ore distanţă, Arhiepiscopul Nathaniel a transmis prin e-mail că nu oferă nicio informaţie legată de angajaţii lor. 

„Vă comunicăm că Episcopia Ortodoxă Română din America nu oferă informaţii cu privire la angajaţii săi, fie ei clerici sau mireni. Această procedură este consecventă cu legislaţia americană. Episcopia Ortodoxă Română din America face parte din Biserica Ortodoxă din America, ale cărei practici şi proceduri canonice şi legale le urmează“, a scris ierarhul. 

Totuşi, în câteva ore de la primirea mesajului, pe site-ul episcopiei, la prezentarea preotului Ilie a fost trecută menţiunea că este „suspendat“. 

Poliţia Română îl caută pe bărbat în continuare. „Se sustrage de la executarea pedepsei de zece ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Pe numele persoanei urmărite a fost emis Mandat European de Arestare“, scriu poliţiştii, la rubrica „Persoane urmărite“. 

După ce credincioşii au aflat că la biserica lor a slujit trei ani un preot urmărit de poliţie, un credincios a scris Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi pentru a-i anunţa că cel vizat este în California

„În situaţia în care deţineţi mai multe informaţii despre acesta sau aţi putea obţine informaţii suplimentare, vă sunt recunoscător dacă mi le puteţi pune la dispoziţie (o dată aproximativă de când se află acolo, dacă se mai află cineva din familia acestuia pe teritoriul SUA, persoane din anturaj, o posibilă adresă la care locuieşte, dacă a deţinut sau deţine documente legale de şedere sau de lucru pe teritoriul SUA, autoturisme deţinute, conturi pe reţele de socializare)“, a fost răspunsul primit de la Serviciul de Investigaţii Criminale al IPJ Iaşi, potrivit enoriaşului. 

Preotul Iulian Vasile Ilie nu a putut fi contactat pentru a explica situaţia în care se află. 
 

Citeşte mai multe despre:   California,   SUA,   Palm Springs,   Iulian Vasile Ilie