Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Îngrijitoarele românce din Austria: “Vrem să muncim indiferent de condiții”. Umilințele la care sunt supuse în timpul pandemiei

Îngrijitoarele românce din Austria: “Vrem să muncim indiferent de condiții”. Umilințele la care sunt supuse în timpul pandemiei

Un articol de: George Lupu - 01 Apr 2020, 17:42
Îngrijitoarele românce din Austria: “Vrem să muncim indiferent de condiții”. Umilințele la care sunt supuse în timpul pandemiei sursa foto: pixabay Eveniment

Un număr de 281 de îngrijitoare au decolat luni după amiză din Timișoara și din Sofia pentru a ajunge în Austria, unde, în plină pandemie de coronavirus, sunt așteptate să ofere asistență 24 de ore din 24 familiilor aflate în dificultate. Pentru că restricțiile de călătorie impuse pentru a limita răspândirea COVID-19 au afectat majoritatea zborurilor, curse charter au fost puse special la dispoziție, având în vedere că austriecii au o nevoie disperată de personal din România și din alte state din Europa de Est, care să suplinească lipsa d epersonal din domeniul asisitenței la domiciliu.

Însă, după ce au ajuns în Austria, îngrijitoarele românce au întâmpinat mari dificultăți pe de o parte din cauza carantinei impuse de către Guvernul de la Viena, pe de altă parte din cauza lipsei unui venit în perioada în care nu pot munci.

   

Problemele întâlnite de îngrijitoarele românce, după ce au ajuns în Austria

În mod normal toate persoanele care intră în Austria trebuie să prezinte un certificat medical din care să rezulte că nu sunt infectate cu noul coronavirus. Cei care nu au un astfel de certificat trebuie să stea în carantină timp de 14 zile. În această situație se află și îngrijitoarele din România.

Cazarea involuntară la hotel a îngrijitoarelor este asigurată de Camera de Comerț din Austria Inferioară. Pe de altă parte, potrivit portalului moment.at, diurna nu acoperă și alte cheltuieli. Româncele trebuie să supraviețuiască, în toată această perioadă cu mai puțin de 10 euro pe zi, sumă ce abia dacă  ajunge pentru costurile de cazare.

Româncele nu au nicio sursă de venit pe timpul carantinei. Potrivit publicației austriece, niciuna dintre îngrijitoare nu a primit o promisiune că va primi salarii în aceste două săptămâni de carantinare iar  Camera de Comerț, care a jucat un rol important în aducerea româncelor în Austria a refuzat să comenteze această situație.

La rândul lor, autoritățile din Austria ridică din umeri și nu au o soluție pentru situația dificilă în care au ajuns îngrijitoarele. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății și Asistenței din Austria a declarat că problema resurselor financiare ale îngrijitoarelor în această perioadă ține de acordul stabilit între îngrijitor și partenerii contractuali ai acestora. Prin urmare, dacă și cât de bine sunt plătite româncele, sunt întrebări care depind exclusiv de companiile sau familiile care le-au angajat.

Un astfel de partener contractual care le-au adus pe românce în Austria este agentul economic „LebensWerte Seniorenbetreuung”. Îngrijitoarele au apelat pe pagina sa de Facebook pentru a se înscrie la zborul special organizat luni din Timișoara spre Viena. Anunțul descrie exact ce documente trebuie să aibă îngrijitoarele asupra lor. Ceea ce lipsește este un cuvânt despre cum vor fi plătite femeile în acest timp.Cine este bărbatul de 68 de ani, din Onești, care a sechestrat și apoi a ucis doi muncitori, pe balconul locuinței sale. Criminalul a sunat chiar el la 112

Flavia Matei, româncă stabilită în Austria ce luptă pentru drepturile îngrijitoarelor a explicat că româncele au un statut precar pe piața forței de uncă din Austria. Deși oficial îngrijitoarele sunt lucrătoare autorizate ce își desfășoara activitatea pe cont propriu, în practică ele sunt dependente de  familiile austriece sau de companiile care le-au angajat. Aceste companii recrutează îngrijitoare și mediază stabilirea în gospodăriile austriece. În schimb, încasează o bună parte din salariul lor, oricum redus.

 

Cât câștigă, de fapt româncele care muncesc în Austria ca îngrijitoare

O îngrijitoare din România plătește până la 400 de euro „comision” agenției sale înainte de fiecare călătorie făcută în Austria. La final, o îngrijitoare nu reușește să obțină mai mult de 1.300 de euro într-o lună, timp în care oferă asistență 24 de ore din 24. Această sumă  corespunde unui salariu orar de 1,75 euro. Mai mult, „cu acest salariu o îngrijitoare trebuie să trăiască timp de două luni”, spune Mirela. Avândd în vedere că de regulă, trebuie să se întoarcă în România în mod regulat după o lună de muncă în Austria, în perioada în care revine acasă de cele mai multe ori nu câștigă niciun ban, prin urmare câștigul obținut în Austria înseamnă de fapt aproximativ 650 de euro pe lună.

La toate acestea se adaugă și o mare incertitudine. Când îngrijitoarele se întorc în România, nu știu dacă vor mai fi necesare în gospodăria austriecilor patru săptămâni mai târziu. Contractul de muncă este valabil doar de la o lună la alta.

Jurnaliștii austrieci descriu pe larg problemele pe care pandemia le-a generat pentru Mirela și Roxana, blocate acum din cauza restricțiilor de circulație. Prima a rămas în Austria și nu mai poate reveni în țară, cealaltă este în România. Acestea sunt angajate în condiții precare, au un salariu mizaer pentru munca depusă iar activitatea lor nu se bucură de respectul meritat, asta deși în absența lor sistemul de îngrijire intră în colaps.

Mirela (54 de ani) locuiește în Timișoara și face lunar naveta în Austria pentru a munci ca îngrijitoare: 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, patru săptămâni. Este o muncă grea, nu doar fizic: „Trebuie să fim ca medicii, ca prietenii, ca psihologii, este foarte complicat”, spune ea.

În fiecare lună se întoarce în România într-un microbuz aglomerat cu alte îngrijitoare. Patru săptămâni mai târziu se întoarce în Austria. În ultimii cinci ani, acesta a fost ritmul pe care și l-a asumat Mirela. Acum însă, din cauza pandemiei este blocată în Austria și deocamdată nu poate reveni în țară. Roxana (51 de ani) este o altă îngrijitoare, care “practică munca grea, văzută prost de societate”. Din cauza granițelor închise, în prezent nu poate lucra în Austria. La fel ca Mirela, este blocată, dar în satul ei natal la 20 de KM de Timișoara.

 

Cum încearcă austriecii să aducă în țară îngrijitoarele din România, în plină pandemie de coronavirus

Aproape 300 de îngrijitoare din România și din Bulgaria au fost așteptate să sosească luni în Austria, în plină pandemie de coronavirus. În acest moment critic austriecii au mare nevoie de personal din afara țării care să suplinească lipsa de angajați din domeniul asistenței la domiciliu, prin urmare companiile au pregătit două zboruri charter care vor decola luni, în regim de urgență, din Timișoara și din Sofia pentru a aduce în țară 281 de îngrijitoare, scrie publicația wienerzeitung.at.

Nevoia disperată de personal adus din România a apărut după ce serviciile de îngrijire la domiciliu din Austria, dependente de angajații din Europa de Est au intrat în colaps odată cu extinderea infectărilor cu noul coronavirus. Acest lucru a determinat Guvernul de la Viena să impună restricții dure de circulație, fapt care a atras  pierderea iminentă a miilor de îngrijitori aduși din afara țării, inclusiv din România.

Având în vedere că îngrijitorii din aceste state nu mai pot face naveta către Austria derstandard.at estimează că  nu mai puțin de 33.000 de austrieci sunt afectați de această situație, după ce alte zeci de mii de îngrijitoare sunt blocate în țările de origine.

Acest context critic îi determină pe austrieci să facă eforturi uriașe pentru a aduce îngrijitoare din România, la mare căutare în Austria pentru asistența la domiciliu, așa cum dovedește zborul special organizat luni de pe aeroportul din Timișoara, cu implicarea Camerei de Comerț din Austria Inferioară.

Prin urmare presa austriacă vorbește despre implicarea autorităților de la Viena în această operațiune de aducere a îngrijitoarelor din România și despre o strânsă  colaborare cu instituțiile de la București. Având în vedere faptul că partidul cancelarului Sebastian Kurz, Partidul Popular Austriac (ÖVP), se bucură de o mare popularitate în rândul Camerei Economice Federale a Austriei, sosirea îngrijitoarelor românce poate fi văzută ca un mare succes pentru Guvernul de la Viena, în ochii mediului de afaceri austriac. La rândul lor, româncele, în calitate de persoane fizice autorizate de către Camera Economică Federală a Austriei se bucură de mare popularitate, având în vedere că sunt dispuse să își exercite în continuare activitatea, în ciuda pandemiei și a restricțiilor de călătorie.

Companiile austriece, dispuse să își asume carantinarea îngrijitoarelor din România

Nevoia este atât de mare de îngrijitoare, încât companiile austriece sunt dispuse să își asume perioada de carantinare a lor.  În mod normal toate persoanele care intră în Austria trebuie să prezinte un certificat medical din care să rezulte că nu sunt infectate cu noul coronavirus. Cei care nu au un astfel de certificat trebuie să stea în carantină timp de 14 zile. În această situație se află și îngrijitoarele din România iar pentru asta Camera de Comerț din Austria Inferioară a găsit o soluție. Organizația este dispusă să își asume inclusiv perioada de carantină și au existat discuții în acest sens cu hoteluri și alte companii care oferă servicii de cazare. (Vezi AICI detalii)

Citeşte mai multe despre:   Austria