Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Inovație în prevenția dentară: Terapia ghidată pentru eliminarea completă a plăcii bacteriene

Inovație în prevenția dentară: Terapia ghidată pentru eliminarea completă a plăcii bacteriene

Un articol de: B1.ro - 24 Noi 2020, 17:01
Inovație în prevenția dentară: Terapia ghidată pentru eliminarea completă a plăcii bacteriene Eveniment

Conform Federației Dentare Internaționale, bolile dentare afectează aproximativ 3.9 miliarde de persoane, iar dintre acestea caria dentară este cea mai răspândită afecțiune la nivel mondial, fiind prezentă la 44% din populația globală.

De asemenea, aceleași studii relevă faptul că parodontita severă și cariile pe dinții de lapte netrate sunt printre 10 cele mai răspândite afecțiuni.

Placa bacteriană reprezintă principala cauză a apariției cariilor dentare și a afecțiunilor parodontale.

Ritualul zilnic de igienizare dentară acasă are un rol foarte important în prevenirea apariției problemelor dentare, dar este insuficient pentru a menține sănătatea zâmbetului pe termen lung.

Astfel, acesta trebuie completat, la fiecare 6 luni, de ședința de profilaxie, ceea ce înseamnă realizarea unui protocol complet de igienizare profesională a dinților în cabinetul dentar, de către medicul sau a asistentul medical specializat în profilaxie dentară.

În ceea ce privește prevenția și obiceiurile de igienă orală ale românilor, conform unui studiu realizat la DENT ESTET împreună cu agenția de research 360 insights pe un eșantion relevant de 1000 de respondenți din mediul urban, 38% dintre români merg la stomatolog mai rar de o dată pe an sau doar atunci când au nevoie.

Același studiu relevă că 91% dintre respondenți prezintă carii dentare, 63% dureri de dinți și 61% placă bacteriană și tartru.


 

 Fenomenul "apei moarte" care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc brusc, iar motoarele învârt "în gol"

 

Terapia ghidată a plăcii bacteriene (GBT) – gold standard în profilaxia dentară mondială

Alegând Guided Biofilm Therapy (GBT), pacientul alege, de fapt, procedura denumită „gold standard” în tratamentul dentar profilactic. Metoda GBT este dezvoltată de către compania elvețiană EMS pentru a impacta pozitiv sănătatea dentară a pacientului pe termen lung.

GBT reprezintă un proces sistemic care folosește tehnologie de ultimă generație concepută pentru a elimina placa bacteriană și tartrul de pe suprafețele dinților, a implanturilor și a țesuturilor moi, respectiv pentru a preveni aparița cariilor și a afecțiunilor parodontale.

Terapia ghidată a biofilmului (placa bacteriană) înseamnă accesul la 8 protocoale de tratament concepute în funcție de diagnosticul pacientului și afecțiunile tratate, cu scopul de a obține rezultatele optime în tratament.

Terapia ghidată a plăcii bacteriene vine ca un facilitator în comunicarea cu pacientul în privința importanței creării unor deprinderi corecte de îngrijire a dinților acasă. Spre exemplu, utilizarea revelatorului de placă bacteriană îi permite să observe singur cantitatea de placă bacteriană acumulată pe dinți și la nivelul liniei gingivale. În plus, pentru că procedurile realizate nu aduc disconfort, pacientul acceptă și urmează mai ușor rolul profilaxiei periodice, ne spune dr. Anamaria Ghiurcă – medic specialist Parodontologie la DENT ESTET.


 

Beneficiile terapiei ghidate a biofilmului (GBT) pentru pacient:

 • Păstrează dinții sănătoși pe termen îndelungat

 • Menține integritatea componentelor aparatului dentar

 • Previne apariția cariilor

 • Ajută la identificarea cariilor în stadiu incipient

 • Tratează dentina expusă

 • Asigură integritatea lucrărilor protetice în timpul procedurii

 • Conservă sănătatea gingiilor și a celorlalte țesuturi moi din cavitatea bucală

Un alt beneficiu major pe care îl oferă terapia ghidată EMS este acela că menține integritatea implanturilor dentare, printr-o formulă de tratament minim invazivă cu rol de a proteja suprafețele implantului.

Spre deosebire de metoda tradițională ce utilizează intrumente metalice pentru curățare, terapia GBT utilizează pentru procedurile de AIRFLOW și PERIOFLOW o pulbere foarte puțin abrazivă care nu zgârie implantul, ci are o acțiune de curățate blândă și foarte eficientă.

De asemenea, Guided Biofilm Therapy (GBT) este utilizat cu succes în tratamentul gingivitei, a parodontitei și a periimplantitei.


 

Protocol unic, minim invaziv, de igienizare profesională

 

Revelatorul de placă bacteriană – îți arată cât de curați sunt dinții

Înainte de a începe efectiv procedura de igienizare dentară profesională, este aplicată o soluție revelatoare care scoate în evidență placa bacteriană de pe toate suprafețele dinților, deasupra liniei gingivale și subgingival, astfel încât medicul sau asistentul medical igienist să poată identifica și elimina placa bacteriană de pe toate suprafețele dinților.

Această metodă s-a dovedit a fi una care eficientizează comunicarea dintre medic și pacient prin faptul că pacientul vede singur extinderea plăcii bacteriene și cantitatea depusă pe dinți și astfel, înțelege mai ușor de ce este nevoie să respecte recomandările medicului cu privire la igienizarea dinților.

 

AIRFLOW® și PERIFLOW® - metode blânde de eliminare completă a plăcii bacteriene

Placa bacteriană și tartrul sunt îndepărtate cu ușurință prin procedurile de Airflow® și Perioflow® de pe dinți, subgingival, de pe limbă și palat.

Spre deosebire de metoda tradițională de igienizare profesională, Guided Biofilm Therapy (GBT) utilizează, în primul pas al terapiei, metoda AIR-FLOW care:

 • Evidențiază tartul de pe dinți

 • Diminuează cantitatea de bacterii dăunătoare din cavitatea bucală

 • Crește gradul de confort al pacientului în timpul procedurii

 • Reduce efortul medicului și durata procedurii comparativ cu dispozitive ultrasonice

 

GBT oferă predictibilitate în gestionarea plăcii bacteriene, fiind considerată o procedură definitivă pentru îndepărtarea acesteia.

De asemenea, procedura denumită Periflow® este utilizată și în tratamentul parodontal, prin intermediul său eliminându-se placa bacteriană din pungile parodontale.

 

PIEZON® PS No Pain – etapa eliminatorie pentru un zâmbet impecabil

În această etapă, cu ajutorul detartrajului cu ultrasunete sunt ndepărtate ultimele depozite de tartru dur rămase pe dinți. Procedura este utilizată în siguranță și pentru curățarea implanturilor dentare, a lucrărilor protetice de tip fațete, coroane dentare sau incrustații.

 

În clinicile DENT ESTET, pacienții beneficiază de tratament profilactic care utilizează cu succes protocoalele terapiei ghidate a plăcii bacteriene, realizat de o echipă medicală cu peste 21 de ani experiență în stomatologie.