Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Inspecția Judiciară, raport devastator pentru șefa DNA: Laura Codruța Kovesi, trimisă în fața secției de procurori a CSM

Inspecția Judiciară, raport devastator pentru șefa DNA: Laura Codruța Kovesi, trimisă în fața secției de procurori a CSM

Un articol de: - 11 Apr 2018, 16:04
Inspecția Judiciară, raport devastator pentru șefa DNA: Laura Codruța Kovesi, trimisă în fața secției de procurori a CSM Eveniment

Inspecția Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară față de șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, pentru săvârșirea mai multor abateri disciplinare, mai exact pentru nerespectarea dispozițiilor procurorului ierarhic superior.

Inspectorii judiciari au constatat că șefa DNA a desemnat pe cineva din cadrul Direcției, o persoană care deține funcția de judecător, pentru a face două controale tematice la două servicii teritoriale din țară, în contextul în care, conform legii, ar fi trebuit să desemneze un procuror pentru a face aceste verificări. Astfel, inspectorii judiciari susțin că a fost încălcat regulamentul, iar acțiunea disciplinară a fost înaintată secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea în cazul șefei DNA.

Redăm, mai jos, comunicatul Inspecției Judiciare: 

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie („DNA") pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute:
- de art. 99 lit. g) din Legea nr. 303/2004, respectiv „nerespectarea dispozițiilor procurorului ierarhic superior date în scris și în conformitate cu legea" constând în aceea că a încălcat cu știință dispozițiile art.7 alin.(3) din Ordinul nr. 5/12.01.2016 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care se referă la competența de a dispune și a efectua controlul tematic: „controlul pentru situații deosebite și controlul tematic se dispun de către conducătorii unităților de parchet și se realizează de către aceștia în mod direct sau prin procurori anume desemnați", prin desemnarea consilierului procurorului șef al DNA, judecător detaşat, aflat într-o vădită stare de incompatibilitate pentru efectuarea controlului tematic la două servicii teritoriale. 

- de art. 99 lit. m) teza a II a din Legea nr. 303/2004, respectiv „nerespectarea în mod nejustificat (...) a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente" constând în aceea că, pentru efectuarea aceluiași control tematic, a încălcat cu știință dispozițiile art. 65 alin.(3) din Legea nr. 304/2004, republicată și modificată, transpuse în dispozițiile art. 7 lit. s) din Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție, care se refera la atribuțiile procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție şi prevede că acesta : „exercită controlul asupra activității procurorilor și a întregului personal din subordine, direct sau prin procurori anume desemnați;", prin desemnarea consilierului procurorului șef al DNA, judecător detaşat, aflat într-o vădită stare de incompatibilitate.

Prin încălcarea regulamentului şi desemnarea, în calitate de membru al echipei de control, a unui magistrat aflat într-o stare obiectivă şi vădită de incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalităţii, imparţialităţii şi regulilor fundamentale (prevăzute de articolele 1 alin. 5, 16 alin. 1 şi 2, 20, 21 alin. 3, 132 alin. 1 din Constituţia României, art.5 din Legea nr.303/2004 rap.la art. 58 alin.(3) din Legea nr.303/2004 și art.65 alin.(3) din Legea nr.304/2004), precum şi prestigiului şi credibilităţii actului de justiţie în înfăptuirea căruia a fost implicată Direcţia Naţională Anticorupţie.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză”.

Citeşte mai multe despre:   Laura Codruţa Kovesi,   inspectia judiciara,   DNA