Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Inspectorii ANSVSA au dat amenzi de peste 2 milioane lei în urma controalelor efectuate în perioada aprilie-iulie

Inspectorii ANSVSA au dat amenzi de peste 2 milioane lei în urma controalelor efectuate în perioada aprilie-iulie

Un articol de: George Lupu - 11 Aug 2020, 16:58
Inspectorii ANSVSA au dat amenzi de peste 2 milioane lei în urma controalelor efectuate în perioada aprilie-iulie Foto: pixabay.com Eveniment

Inspectorii ANSVSA au efectuat în perioada aprilie – iulie 2020, nu mai puțin de 31.051 de controale în unităţile din industria agroalimentară și au fost verificate 183 de mijloace de transport pentru produse alimentare de origine non-animală, la nivelul celor 42 de Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

În urma deficienţelor constatate au fost aplicate 410 amenzi, în valoare totală de 2.018.610 lei, 7 ordonanţe de suspendare a activităţii, 18 ordonanţe de interzicerea a activităţii şi o cantitate de 19.082.2 kg produse de origine non-animală a fost reţinută oficial în vederea neutralizării.

 

Care sunt cele mai frecvente nereguli constatate

 

Cele mai frecvente deficienţe constatate de către reprezentanţii ANSVSA cu ocazia controalelor, au fost:

- neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație cum ar fi: neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție – iluminare neprotejată, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar;

– neconformităţi privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

– neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine analiză cu rezultate nesatisfăcătoare);

–  neconformităţi privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor și/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia;Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

– alte tipuri de neconformități (desfășurarea de activități neînregistrate sanitar-vetrinar și pentru siguranța alimentelor, neanunţarea începerii activităţii de către operatorii alimentari).

- neinformarea consumatorilor cu privire la alergenii prezenţi în preparate.

Controalelor efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentara. Sancțiuniile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

 

Care sunt recomandările inspectorilor ANSVSA

 

Astfel, consumatorilor li se recomandă să:

•             cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;

•             nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;

•             aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate);

•             ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate se lasă la final alimentele ce necesită păstrare la rece;

•             verifice prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă;

•             nu cumpere produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.

•             ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

•             păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;

•             nu recongeleze produsele care au fost decongelate, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

•             îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

•             spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Controalele Autorității cu această tematică sunt în desfășurare la nivel national.

Citeşte mai multe despre:   ANSVSA,   amenzi