Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Fără precedent. Instanța vrea ștergerea unor articole publicate de România Curată despre fostul șef SRI. Avocată: ''Judecătoarea nu știa ce face un hacker și nici cine e Sebastian Ghiță, că ea nu se uită la televizor''

Fără precedent. Instanța vrea ștergerea unor articole publicate de România Curată despre fostul șef SRI. Avocată: ''Judecătoarea nu știa ce face un hacker și nici cine e Sebastian Ghiță, că ea nu se uită la televizor''

Un articol de: B1.ro - 18 Feb 2019, 13:26
Foto: pixabay.com Eveniment

Tribunalul București a dispus ștergerea a patru articole de pe site-urile romaniacurata.ro și riscograma.ro - blogul jurnalistului Lucian Davidescu - articole ce porneau de la corespondența lui George Maior.

Contul de e-mail al fostului șef al SRI a fost spart acum patru ani de hackerul Guccifer, iar informațiile au ajuns pe internet. Acestea făceau referire la practici dubioase ale companiei Teamnet, controlată de Sebastian Ghiță. Într-un material apar fragmente de discuții pe e-mail care îl aveau la semnătură pe Mircea Cotoroș, despre care se spune că era la conducerea RSC și Asesoft. Dezvăluirea a fost preluată de România Curată. Într-un alt articol apăreau mesaje ale lui Mircea Cotoroș în care îi cerea jurnalistului Lucian Davidescu să șteargă articolul. 

Mircea Cotoroș a dat în judecată Romania Curată, Riscograma și pe Lucian Davidescu, a cerut ștergerea articolelor și daune de 100.000 de euro, pe motiv că din cauza acestor materiale nu și-a mai putut găsi de muncă. În primă instanță, el a obținut ștergerea articolelor și daune de 10.000 de euro. Lucian Davidescu susține că vor contesta decizia, iar articolele atacate vor rămâne pe site-uri până la o sentință definitivă.

Lucian Davidescu afirmă, pe Facebook, că omul lui Ghiță de la Bruxelles a obținut în instanță ștergerea articolelor despre George Maior. Jurnalistul precizează că Mircea Cotoroș este un personaj obscur, care nici măcar nu e menționat în articole, ci doar în corespondență.

Pe Facebook, jurnalistul atrage atenția că decizia instanței este fără precedent și neconstituțională: ”Din ce știu, este fără precedent ca articole de presă să fie suprimate complet prin decizie judecătorească. Și, după cum am arătat în concluziile depuse, neconstituțional: Art. 30 alin(2) - „Cenzura de orice fel este interzisă”. Deci un litigiu se poate teoretic solda cu orice - dezmințiri, scuze, despăgubiri, pușcărie, amendă, bătaie, orice, dar ***retragerea*** nu!”.

Într-un articol pentru romaniacurata.ro, Davidescu precizează că Mircea Cotoroș  a fost ”cândva trimisul lui Sebastian Ghiță la Bruxelles”.

”Întrucât eu am fost avocatul în acest dosar și, culmea, mă așteptam la această decizie tâmpită, totuși ea e contrară unei vaste jurisprudențe CEDO privind libertatea de exprimare a jurnaliștilor atunci când discutăm despre interesul public. (...) Judecătoarea nu a auzit în viața ei de Guccifer, nu a putut să pronunțe whistleblower (a luat-o ea așa pe litere, încet și i-a ieșit ceva comic), nu știa ce este și ce face un hacker și, țineți-vă bine, nu știa nici cine e Sebastian Ghiță, că ea nu se uită la televizor. De aici decizia ei. Mai menționez că s-a schimbat subit completul și ne-am trezit că o luăm de la capăt cu o judecătoare fără noțiuni elementare de viață publică și investigații de presă. Ce poți să mai zici? E stupefiant”, a scris, pe Facebook, și avocata Claudia Postelnicescu.

Citeşte mai multe despre:   tribunalul bucuresti,   roamnia curata,   sri,   george maior,   sebastian ghita
 
 
 
Loading...