Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Instanța supremă anulează definitiv ordinul şefului DSU privind intrarea în carantină a localităţii Gornet

Instanța supremă anulează definitiv ordinul şefului DSU privind intrarea în carantină a localităţii Gornet

Un articol de: George Lupu - 13 Aug 2020, 18:01
Instanța supremă anulează definitiv ordinul şefului DSU privind intrarea în carantină a localităţii Gornet Eveniment

Ridicarea carantinei în localitatea Gornet din județul Prahova devine efectivă după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi recursul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti de anulare a ordinului şefului DSU.

 

Instanța Supremă a decis ridicarea definitivă a carantinei în localitatea Gornet

 

Carantina va fi ridicată definitiv în localitatea Gornet. De asemenea, Departamentul pentru Situații de Urgență este obligat de asemenea, să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1.000 lei.

"Respinge excepţiile inadmisibilităţii şi nulităţii recursului formulat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, invocate de recurenta-reclamantă Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet. Respinge recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei civile nr. 694 din 4 august 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Ia act de renunţarea la judecata recursului formulat de reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet.

Obligă recurentul-pârât Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă la plata sumei de 1.000 lei, cu aplicarea art. 451 alin. 2 Cod Procedură Civilă, reprezentând cheltuieli de judecată către recurenta - reclamantă Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet. Definitivă", se arată în decizia instanţei, potrivit Agerpres.

Totodată, Primăria din Gornet a renunţat la recursul prin care solicita despăgubiri de la DSU.

Avocatul Bogdan Dumitru, care a reprezentat autorităţile locale din Gornet în instanţă, a trimis la ICCJ o adresă prin care anunţa că renunţă la judecarea cererii de recurs formulate împotriva sentinţei pronunţate de CAB, motivând că localnicii vor formula acţiuni în pretenţii personale (colective) împotriva DSU.

 UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Curtea de Apel București a dispus ca localitatea Gornet să iasă din carantină

 

Reamintim că, săptămâna trecută, magistrații Curții de Apel București au decis să admită acțiunea autorităților din comuna Gornet, județul Prahova, și să anuleze ordinul de carantinare a localității. Pe de altă parte, autoritățile locale nu vor primi despăgubiri, așa cum au cerut.

Decizia a fost atacată cu recurs iar Curtea Supremă s-a pronunțat definitiv.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat, pe 22 iulie, instituirea carantinei zonale în satul Gornet, după ce în decurs de două săptămâni în comună au fost depistate 15 cazuri de coronavirus. Ulterior, şeful DSU a emis un ordin în acest sens.

Autorităţile din Gornet s-au arătat nedreptățite de măsura carantinării și au cerut ridicarea acesteia și, inițial, daune de 500.000 de euro. Ulterior, ele au ridicat suma la 4 milioane de euro.

CJSU Prahova a decis prin vot, la 22 iulie, ca satul Gornet să intre în carantină. Asta după ce în două săptămâni au fost înregistrate 15 infectări cu coronavirus. Ulterior, şeful DSU, Raed Arafat, a emis un ordin în acest sens.

Iniţial, avocatul Bogdan Dumitru, care reprezintă comuna Gornet, a declarat că autorităţile locale cer despăgubiri de 500.000 euro de la DSU, în condiţiile în care peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă, iar cetăţenii comunei nu sunt acceptaţi în locurile publice din comunele limitrofe, fiind chiar „apostrofaţi”. În schimb, DSU precizase că există execepții de la aplicarea acestei măsuri, iar persoanele care trebuie să muncească nu sunt împiedicate în niciun fel.

Ulteriorul, avocatul Bogdan Dumitru a anunțat că va cere DSU daune de 4 milioane de euro.