Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Invazie de urși pe traseele montane: Aproape 300 de animale au fost îndepărtaţi anul acesta de jandarmi

Invazie de urși pe traseele montane: Aproape 300 de animale au fost îndepărtaţi anul acesta de jandarmi

Un articol de: George Lupu - 05 Aug 2020, 15:47
Invazie de urși pe traseele montane: Aproape 300 de animale au fost îndepărtaţi anul acesta de jandarmi foto: jurnalul.ro Eveniment

Aproape 300 de urşi au fost îndepărtaţi de jandarmii prahoveni în acest an, alertați de apelurile turiștilor la 112. Intervențiile au avut loc în special în Valea Prahovei, autoritățile primind 187 de solicitări de intervenție.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova precizează că în primele luni ale anului au fost puţine sesizări cu privire la prezenţa urşilor în gospodăriile oamenilor sau pe străzile staţiunilor. Numărul sesizărilor a crescut din luna mai, când au fost primite în acest sens 35 de apeluri la 112.

Cele mai multe apeluri au fost înregistrate în luna iulie, când au existat 79 de solicitări, fiind alungaţi 122 de urşi. Alte 60 de solicitări la 112 au fost făcute în luna iunie, jandarmii acţionând pentru îndepărtarea a 105 astfel de animale care fie au intrat în gospodării, fie au fost văzute pe stradă.

Şeful IJJ Prahova, Liviu Coman, spune că jandarmii se confruntă cu lipsa mijloacelor de intervenţie în aceste cazuri din cauza problemelor legislative din domeniu, astfel că aceştia sunt nevoiţi să acţioneze folosindu-se de semnalele acustice luminoase ale autospecialelor şi de obiecte care produc zgomote.

Autorităţile atrag atenţia că prezenţa animalelor sălbatice reprezintă un pericol pentru cetăţeni şi îi sfătuiesc să nu le hrănească, să nu se apropie prea mult de ele, să se adăpostească în spaţii care le asigură protecţia, să nu le fotografieze, să facă zgomot pentru a le îndepărta, dar şi să îşi păstreze calmul şi să nu fugă.

 

Avertismentul salvamontiștilor

 

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) se confruntă anual cu diverse cazuri în care turiștii au fost atacați de urși, însă, se pare că de cele mai multe ori oamenii sunt cei care le provoacă pe animalele sălbatice.

”Cazurile de atac asupra oamenilor variază, dar în general pe perioada unui an avem în Bucegi între 10 și 15 cazuri de atac ale ursului sau întâlniri ale ursului care rezultă atac asupra prăzii.”, susțin salvamontiștii.Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

În pofida numeroaselor atacuri, salvamontiștii susțin că nu pot interzice turiștilor să se deplaseze pe traseele montane. Ba din contră, ei îi sfătuiesc pe aventurieri să respecte cu strictețe marcajele și să nu se abată de la drum.

 

Câți urși are, de fapt, România

 

În urmă cu aproape un deceniu, potrivit cifrelor oficiale, România avea peste 6.000 de urși. Populația a crescut semnificativ.. Surse din ministerul Mediului spun că ar fi vorba despre 8.000. Reprezentanții ONG-urilor cred că sunt undeva la 7.000 de exemplare.

Reprezentanții ONG-urilor nu se poziționează împotriva vânătorii, atât timp cât se realizează în baza unei strategii bine puse la punct.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Valea Prahovei,   ursi,   turism,   Jandarmerie