Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Europa viitorului nu se poate construi prin omogenizarea forţată şi nici pe distrugerea naţiunilor, cum a voit ideologia comunistă”

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Europa viitorului nu se poate construi prin omogenizarea forţată şi nici pe distrugerea naţiunilor, cum a voit ideologia comunistă”

Un articol de: Redacția B1.ro - 15 Ian 2020, 20:44
foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Marian Ilie Eveniment

Europa viitorului nu se poate construi prin omogenizarea forţată şi nici pe distrugerea naţiunilor, cum a voit ideologia comunistă încă prin Manifestul Partidului Comunist, ci prin cultivarea virtuţilor fiecărei naţiuni în contextul fondului comun menţionat, a afirmat Ioan-Aurel Pop, miercuri, potrivit Agerpres.

„Europa viitorului - e tot mai clar astăzi - nu se poate construi prin omogenizarea forţată şi nici pe distrugerea naţiunilor, cum a voit ideologia comunistă încă prin Manifestul Partidului Comunist, ci prin cultivarea virtuţilor fiecărei naţiuni în contextul fondului comun menţionat. În acest sens, şcoala şi educaţia organizată îndeplinesc un rol fundamental pentru că ele asigură cultura generală necesară accesului la libertate. Sensibilitatea pentru cultură se dobândeşte greu, dar odată dobândită, poate feri omenirea, comunităţile de mari nenorociri, de jigniri, de contravenţii, de infracţiuni, de hoţii şi chiar de crime", a subliniat Ioan-Aurel Pop.

Președintele celui mai important for de știință din țară a făcut această declarație în deschiderea sesiunii festive „Sincroniile europene ale culturii române", dedicată Zilei Culturii Naţionale, în 15 ianuarie, când se împlinesc 170 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.

„Educaţia antreprenorială, educaţia pentru sănătate, pentru igienă, pentru protecţia mediului, pentru circulaţia pe drumurile publice, pentru egalitatea de gen şi câte alte educaţii se câştigă prin eforturile familiei şi ale şcolii. Dar perceperea lui Eminescu şi a lui Goethe, a armoniei unei simfonii de Mozart sau a unei opere de Giuseppe Verdi, a semnificaţiei unei coloane ionice, sau a unei ogive gotice, scrierea şi vorbirea corectă în limba lui Creangă, a lui Voltaire, ori a lui Shakespeare nu se pot face fără stăruinţă personală în cadrul marii strategii de stăpânire a ceea ce numim, cu mândrie, cultură generală", a mai spus Pop la evenimentul organizat de Academia Română în Sala Mare a Ateneului Român.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat în mesajul de Ziua Culturii Naţionale, citit de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, că „prin sistemul de credinţe şi valori, prin conservarea şi perpetuarea elementelor comune, cultura a adus trăinicie naţiunii române şi a făcut posibile acte politice şi sociale majore".

„România de astăzi, cu idealurile şi valorile sale, cunoscută drept o voce distinctă în lume, este un rod incontestabil al culturii. Guvernul pe care îl conduc are proiecte ambiţioase în domeniul culturii, menite să contribuie la proeminenţa profilului cultural românesc în tezaurul culturii universale. Îmi doresc ca implicarea cu politici şi resurse în conservarea de patrimonii şi în stimularea creaţiei artistice să răspundă armonios talentului creatorilor români şi iubitorilor pasionaţi de creaţia culturală. Pentru că popoarele dăinuie atât cât rămâne vie cultura lor. Multă inspiraţie şi mult succes artiştilor României!", a transmis Ludovic Orban.

Citeşte mai multe despre:   Academia Romana
 
Loading...