Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Presa periodică românească a contribuit din plin la elaborarea acestei case care se numeşte România”

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Presa periodică românească a contribuit din plin la elaborarea acestei case care se numeşte România”

Un articol de: Redacția B1.ro - 13 Feb 2020, 13:42
Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Presa periodică românească a contribuit din plin la elaborarea acestei case care se numeşte România” foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Marian Ilie Eveniment

Presa, alături de şcoală şi alte câteva instituţii, a contribuit la conştientizarea în medii cât mai largi a ideii de naţiune română, a afirmat Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, la vernisajul expoziţiei „191 de ani de presă românească", eveniment desfăşurat joi, la Biblioteca celui mai important for de știință și cultură din țară, potrivit Agerpres.

„Cred că ideea de a organiza această expoziţie este fundamentală, pentru că prin asta vor afla şi cei care nu ştiu că un tezaur al moştenirii noastre de presă se află în Academia Română. (...) Ca istoric al naţiunii, al naţiunilor şi europene şi al naţiunii noastre, sunt absolut convins că presa, alături de şcoală şi de alte câteva instituţii, a contribuit la conştientizarea în medii cât mai largi a ideii de naţiune română. Fără presa de secol XIX înfăptuirile noastre ca naţiune ar fi fost mai sărace şi mai puţin conştientizate de publicul larg. Elita era conştientă că vorbim aceeaşi limbă, că suntem de la Nistru până la Tisa un singur popor devenit naţiune, dar oamenii de rând, nu. Preoţii şi învăţătorii care ştiau carte - fiindcă satul nu ştia carte - citeau public periodice în Transilvania înainte de Revoluţia de la 1848 după terminarea slujbei, ca să audă toţi oamenii ce noutăţi s-au mai petrecut prin lume. (...) Presa periodică românească a contribuit din plin la elaborarea acestei case care se numeşte România”, a declarat Ioan-Aurel Pop.

Președintele Academiei Române a explicat că instituția găzduiește „o zestre culturală extraordinară”, care ar trebui să fie cunoscută de cât mai multă lume.

„O parte din tezaur este presa românească apărută pe teritoriul României sau în legătură cu România. Multă lume ar spune: presa nu-i chiar o latură a culturii înalte pentru că nu reprezintă literatura de vână puternică, nici creaţie ştiinţifică de prim rang. Şi, totuşi, fără presă cultura modernă românească e de neimaginat. Presa are o vechime, spun organizatorii expoziţiei, de 191 de ani, dar ea e mult mai veche, de fapt. Presa însemna iniţial 'veste', în limba italiană avviso, iar avvisi circulau pe acest teritoriu nu făcute neapărat aici la noi, dar circulau şi lumea intelectuală afla de ele încă de dinaintea domniei lui Mihai Viteazul. Pe vremea lui Mihai Viteazul circulau foi volante care anunţau întâmplări din Europa creştină.

Presa modernă românească începe în jur de 1800, cu ceva înainte dacă ne gândim la 'Courier du Moldavie', care a apărut în franţuzeşte, şi apoi intră pe o şosea magistrală a dezvoltării sale, şi avem presă românească în limba franceză, avem presă românească în limba română cu alfabet chirilic sau cu alfabet de tranziţie, ceea ce este o ciudăţenie - alfabetul de tranziţie este numai pe spaţiul nostru, şi foarte puţini se mai apleacă asupra acelor texte deosebite. Nici la şcoală nu se mai învaţă despre 'Curierul românesc', 'Albina românească' sau 'Gazeta de Transilvania', şi nici nu se mai face un fel de clasificare a publicaţiilor periodice, care unele erau laice, altele religioase, unele erau cu caracter politic, altele predominant literar”, a adăugat Ioan-Aurel Pop.

Citeşte mai multe despre:   Ioan Aurel Pop,   Academia Romana