Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ioan Holender și-a luat rămas-bun de la publicul Festivalului "George Enescu": Îmi pare rău că, deşi preşedinţii României au promis, ţara nu are o sală demnă de cultura ei (VIDEO)

Ioan Holender și-a luat rămas-bun de la publicul Festivalului "George Enescu": Îmi pare rău că, deşi preşedinţii României au promis, ţara nu are o sală demnă de cultura ei (VIDEO)

Un articol de: - 04 Sep 2015, 13:44
Foto: captură Youtube Eveniment

Ioan Holender, care a anunțat că se retrage din funcția de director al Festivalului Internaţional "George Enescu", după ediția de anul acesta, şi-a luat rămas-bun, joi, de la publicul festivalului, precizând că îi pare rău că se desparte de spectatori într-o "sală de congrese de partid", deşi toţi preşedinţii României i-au promis că vor construi una adecvată, informează Mediafax.

"Îmi pare rău că, cu toate încercările, cu toate intervenţiile, cu toate promisiunile pe care mi le-au făcut toţi preşedinţii români de după Revoluţie şi mai toţi prim-miniştrii, inclusiv primarul oraşului, n-au făcut ca nici măcar un proiect al unei săli de concerte demnă şi decentă de cultura acestei ţări să se facă", a spus Holender în discursul pe care la- susținut pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, înainte de concertul Filarmonicii din Berlin.

Ioan Holender, care, din anul 2005, a fost director artistic al festivalului, a vorbit joi despre ediţia din acest an a Festivalului Internaţional "George Enescu", exprimându-și bucuria că la această edișie, participă, pentru prima dată Orchestra Filarmonică din Berlin.

"Este pentru noi o bucurie, pentru mine personal o împlinire, că la această ediţie comemorativă este prezentă pentru prima oară în istoria ţării noastre de după război Orchestra Filarmonică din Berlin, în frunte cu directorul muzical, Sir Simon Rattle. Este orchestra cea mai renumită din lume, nu vreau să fac clasificări (...)", a spus Ioan Holender.

Ioan Holender a vorbit și despre evoluţia Festivalului Enescu, menţionând că, datorită publicului, evenimentul a devenit "un brand a tot ce e mai bun în România de astăzi".

"Prezenţa şi entuziasmul dumneavoastră, în decursul celor şapte ediţii de când am avut onoarea să alcătuiesc programul festivalului Enescu, au făcut din acesta un eveniment, care este implicit un eveniment de frunte în arta şi în cultura ţării noastre, un adevărat brand a tot ce e mai bun în România de astăzi. Fără covârşitoarea dumneavoastră prezenţă, fără aportul tuturor cetăţenilor acestei ţări care plătesc impozite, Festivalul Enescu nu şi-ar fi dobândit recunoaşterea şi sprijinul oficialilor în decursul acestor şapte ediţii, inclusiv cea prezentă", a spus Ioan Holender.

Holender și-a încheiat discursul precizând că nu știe cine va fi noul director artistic al festivalului, dar speră ca alegerea acestuia să fie "spre binele şi pentru prosperitatea festivalului".

Discursul său a fost urmat de concertul extraordinar pe care Filarmonica din Berlin, sub bagheta legendarului dirijor Sir Simon Rattle, l-a susţinut pentru prima dată în România, după 18 ani de negocieri.

Ioan Holender - discurs 03 septembrie 2015, la Festivalul Enescu 2015

Citeşte mai multe despre:   Sala Palatului
 
Loading...