Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Iohannis, DISCURS DUR la adresa unor inculpați și condamnați penal: Sunt deranjați că sistemul judiciar își face treaba, tulburându-le liniștea

Iohannis, DISCURS DUR la adresa unor inculpați și condamnați penal: Sunt deranjați că sistemul judiciar își face treaba, tulburându-le liniștea

Un articol de: - 07 Mar 2018, 12:32
Iohannis, DISCURS DUR la adresa unor inculpați și condamnați penal: Sunt deranjați că sistemul judiciar își face treaba, tulburându-le liniștea Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri o serie de critici la adresa inculpaților și condamnaților penal, despre care precizează că sunt ”evident deranjați că sistemul judiciar își face treaba în ceea ce îi privește”. 

”Observăm în unele discursuri politice și mediatice o tot mai mare grijă față de soarta unor inculpați și condamnați penal, care sunt evident deranjați că sistemul judiciar își face treaba în ceea ce îi privește, tulburându-le liniștea și afectându-le bunăstarea. Se încearcă în mod fals acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societății. Dimpotrivă, procurorii sunt de aceeași parte a baricadei cu cei care vor aplicarea legii, iar de cealaltă parte se află câțiva indivizi certați cu legea, care au tot interesul să decredibilizeze justiția.

Să fim bine înțeleși: Constituția României nu face nicăieri vorbire despre dreptul la liniște al celor care încalcă legea. Legea Fundamentală prevede explicit că «nimeni nu este mai presus de lege», că «cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări»”, a spus Klaus Iohannis în discursul pe care l-a susținut la ședința de bilant pe 2017 a Ministerului Public. 

Șeful statului a vorbit și despre necesitatea existenței unui cadru legislativ în care magistrații să își desfășoarea activitatea fără a fi supuș unor comezi din partea majorității politice. 

”Magistrații sunt cei chemați să se asigure că aceste dispoziții constituționale se aplică, astfel încât societatea românească să aibă certitudinea că democraţia se consolidează şi că viitorul său european nu este pus în pericol.

Tocmai de aceea este obligatorie existența unui cadru normativ clar şi predictibil, în care orice magistrat își desfășoară activitatea independent și eficient, fără să fie supus vreunei comenzi din partea unei majorități politice conjuncturale și vremelnice.

În mod evident, asigurarea unui proces corect, înfăptuirea unei justiții drepte, nevoia de locuri de detenție care să asigure condiții civilizate sunt de necontestat și țin de respectarea unor drepturi umane fundamentale.

Din păcate, acum nu se discută despre chestiuni de fond, care pot fi în mod cert îmbunătățite, ci se încearcă intimidarea celor care aplică legea.

În acest context, cu atât mai important este ca magistrații să nu uite niciun moment rolul esențial pe care îl au nu doar în înfăptuirea actului de justiție, ci și ca reper de responsabilitate și moralitate în societatea românească.

Dacă există erori, ele trebuie corectate cu celeritate. Dacă se fac greșeli, cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere, iar acolo unde se constată abuzuri, sancțiunile trebuie aplicate urgent și cu severitate.

Cea mai bună apărare împotriva oricăror încercări de denigrare a unei profesii este asigurarea unui standard înalt de etică și profesionalism și rezolvarea eficientă a acelor probleme punctuale care sunt inevitabile în orice domeniu”, a mai spus Klaus Iohannis
 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   inculpaților