Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment DNA: Primarul din Deveselu a luat şpagă pentru drumul care duce la scutul antirachetă

DNA: Primarul din Deveselu a luat şpagă pentru drumul care duce la scutul antirachetă

Un articol de: B1.ro - 26 Oct 2018, 09:47
DNA: Primarul din Deveselu a luat şpagă pentru drumul care duce la scutul antirachetă Eveniment

Primarul PSD din Deveselu, Ion Aliman, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. Rechizitoriul procurorilor anticorupţie aduce însă detalii suprinzătoare.
În 2015, edilul ar fi cerut şpagă 70.000 de lei, reprezentând un comision de 5% din contractul de reabilitare drumuri comunale din localitate, printre care şi drumul militar de 620 de metri care duce la baza militară de la Deveselu, acolo unde este instalat scutul militar antirachetă al NATO.

“Inculpatul Aliman Ion a dorit să ţină blocaţi aceşti bani până la momentul negocierii şi stabilirii unui comision, pentru sine, cu titlu de mită, în legătură cu drumul militar ce fusese finalizat de SC (…..) SRL la 17.06.2013, aşa cum rezultă şi din declaraţiile martorului (…..)”, se arată în rechizitoriul procurorilor, citat de g4media.ro.

Contractul de reabilitare drumuri era în valoare de peste 9,2 milioane de lei. Numai drumul militar a costat aproape 1,3 milioane de lei, potrivit documentului DNA
Până la urmă, primarul nu a mai primit banii şi procurorii l-au trimis în judecată pentru infracţiunea de luare de mită “sub forma pretinderii”. 

"La data de 26 ianuarie 2015, în contextul derulării unui contract de execuție lucrări („Modernizare drumuri în comuna Deveselu, jud. Olt, 11,517 km – Asfaltare”), inculpatul Aliman Ion, în calitatea menționată mai sus și cea de ordonator de credite, a pretins în mod direct reprezentantului unei Asocieri de firme (martor în cauză) suma de 50.000 lei și a acceptat promisiunea acestuia din urmă de a-i remite suma de 70.000 lei (ce reprezenta un procent de 5% din contravaloarea unor lucrări deja executate la construcția unei porțiuni din contractul menționat, respectiv un drum în lungime de 620 m).
Inculpatul Aliman Ion, în calitate de primar al comunei Deveselu și ordonator de credite, a condiționat de plata mitei sus-menționate deblocarea și efectuarea, de către unitatea administrativ-teritorială, a unei plăți la care societatea comercială era îndreptățită, în procedura de derulare a contractului de execuție lucrări.
Remiterea efectivă a banilor nu a mai avut loc, deși ulterior consumării faptei de luare de mită (în forma pretinderii), au avut loc discuții între inculpatul Aliman Ion și reprezentantul societății comerciale privind modalitatea de remitere", au transmis luni anchetatorii, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit g4media.ro, firma care a realizat lucrările este Construct Plus din Giurgiu a lui Mădălin Stan, finul lui Nelu Iordache, un alt afacerist cu probleme penale la DNA.

Lucrările privind baza militară care găzduieşte scutul antirachetă au costat Guvernul SUA 400 milioane dolari. Se adaugă 20 de milioane de dolari cheltuiţi anual pentru funcţionarea sistemului, potrivit oficialilor americani. Ulterior, scutul a intrat în jurisdicția NATO.

Citeşte mai multe despre:   Deveselu,   Ion Aliman,   DNA