Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ion Cristoiu, despre alegerile din Republica Moldova: Revoluția la urne n-a avut loc. A învins Rusia și nu Europa!

Ion Cristoiu, despre alegerile din Republica Moldova: Revoluția la urne n-a avut loc. A învins Rusia și nu Europa!

Un articol de: - 02 Dec 2014, 11:46
Ion Cristoiu, despre alegerile din Republica Moldova: Revoluția la urne n-a avut loc. A învins Rusia și nu Europa! Eveniment

Jurnalistul Ion Cristoiu susţine, într-un editorial postat pe blogul personal, că Moscova și nu Uniunea Europeană a câștigat alegerile din Republica Moldova.

”Acum, după ce știm rezultatele scrutinului, cred că-mi port permite să mă pronunț fără a risca un potop de înjurături clișeu în România lui 2014 – comunist, oportunist, bolșevic.  La alegerile din Republica Moldova a învins Rusia și nu Europa!
”, scrie jurnalistul pe cristoiublog.ro.

Ion Cristoiu explică de ce formarea unui Guvern și chiar guvernarea un timp de către partide declarat pro-europene nu înseamnă în chip necesar victoria forțelor pro-europene. 

“Pentru a vorbi de o victorie a forțelor pro-europene, ar fi trebuit ca:

 • Partidul Socialist și Partidul Comunist să obțină rezultate foarte slabe.
 • Votul să ia înfățișarea unei Revoluții la urne.
 • Alegerile să fi fost scutite de șmecherii precum blocarea votului pentru cei 300.000 de moldoveni din Rusia, presupuși pro-Moscova, sau de scoaterea de pe listă cu cîteva zile înainte de alegeri a unui partid creditat cu 8 la sută, decizie criticată de SUA și UE.
 • Nimic din toate acestea nu s-a întîmplat. Cele două partide pro-Moscova au obținut rezultate neobișnuit de bune. Revoluția la urne n-a avut loc.”, scrie Cristoiu pe blogul său.

  Examenul guvernării de la Chișinău nu va întârzia să vină. Dacă moldovenii nu vor trăi mai bine cu un executiv pro-european, riscul ca această coaliție să se destrame este foarte mare.

  “Dacă moldovenii nu încep să simtă că trăiesc mai vine cu o guvernare pro-europeană, există riscul ca această majoritate fragilă să se spulbere.
  Dar nu numai atît. Partidele pro-europene fac mare caz de victoria lor, în ciuda dorinței Moscovei ca la putere să ajungă partidele pro-ruse. Moscova știe însă să joace mult mai subtil decît cred partidele pro-europene și decît cred politicienii noștri.Eu sunt convins că Moscova a avut interesul să se obțină rezultatele de acum:

 • Partidul Socialist, scutit de imagine comunismului matusalemic, să ajungă pe primul loc, cu un discurs nu atît pro-Rusia, cît mai ales cu unul anti-oligarhic.
 • Partidele pro-europene să poată să facă un Guvern, dar un Guvern slab.
 • Dacă ar fi învins partidele pro-Moscova, acestea ar fi fost obligate să renunțe acum la procesul de apropiere de Uniunea Sovietică. Moscova s-a temut de scenariul de la Kiev. Cu un Guvern fără un suport popular însemnat, cu partide pro-ruse care se bucură de acest suport, Moscova speră că înseși partidele pro-europene o s-o lase mai moale cu apropierea de Uniunea Europeană.”, concluzionează Ion Cristoiu.

  Citeşte mai multe despre:   Ion Cristoiu,   Republica Moldova,   Europa,   Rusia,   UE