Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ion Cristoiu, despre înfrângerea armatei române de la Stalingrad: Românii căzuți la Stalingrad vor avea, în fine, un Cimitir de onoare

Ion Cristoiu, despre înfrângerea armatei române de la Stalingrad: Românii căzuți la Stalingrad vor avea, în fine, un Cimitir de onoare

Un articol de: - 10 Oct 2015, 09:54
Ion Cristoiu, despre înfrângerea armatei române de la Stalingrad: Românii căzuți la Stalingrad vor avea, în fine, un Cimitir de onoare Eveniment

În postarea de astăzi de pe blogul personal, Ion Cristoiu are în centrul atenției înfrângerea armatei române de la Stalingrad, din noiembrie 1942.

La începutul postării sale, jurnalistul ne prezintă o premieră pentru România, și anume lansarea primei cărți care are ca subiect principal, participarea românilor la Bătălia de la Stalingrad.

“Timp de peste o jumătate de secol a fost un subiect interzis.
De aceea cartea se intitula Înfrînţi şi uitaţi. Românii în bătălia de la Stalingrad.
Acum, iată, românii care luptaseră la Stalingrad ieșeau din uitare”, a spus Cristoiu.

Această carte este scrisă de istoricii Mihail Vasile-Ozum și Petre Otu, fiind a treispezecea carte scoasă de Editura Ion Cristoiu.

După aceea, jurnalistul povestește despre lupta de la Stalingrad, și cum  158.854 de militari au murit, au fost răniți sau dați dispăruți.

Această luptă tragică a reprezentat, în părerea lui Cristoiu, momentul în care Mareșalul Antonescu și-a început declinul dar și momentul în care țara noastră s-a îndreptat către regimul comunist.

“Dezastrul suferit de Armata Română a fost pus pe seama Mareșalului Antonescu.
Din acel moment, Mareșalul a luat-o încet – încet către prăbușirea de la 23 August 1944.
Armata Roșie a pornit de la Stalingrad spre Berlin într-un tăvălug de neoprit.
Tăvălugul a lovit și România.
De la Stalingrad, ne-am îndreptat încetul cu încetul către regimul comunist”, a precizat jurnalistul.

În continuarea postării, acesta amintește și că a scis mai multe eseuri și a încercat realizarea unei emisiuni tv care era dedicată românilor de la Stalingrad.

În sfârșitul postării, acesta se întreabă dacă, la Ceremonia oficială a unui cimitir al românilor căzuți la Stalingrad, președintele Klaus Iohannis va fi prezent.

“Din invitația Ambasadei n-am înțeles pînă la ce nivel se va ridica prezența demnitarilor noștri.
Eu cred însă că, date fiind semnificațiile naționale ale momentului din 25 octombrie 2015, la Ceremonie ar trebui să fie prezent Președintele României.
Dvs ce credeți, va merge Klaus Iohannis la Stalingrad?”

Citeşte mai multe despre:   Ion Cristoiu,   blog