Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ion Cristoiu: Din Istoria babuinilor mândri de trecutul lor: Marea onoare de a fi bătuți de nemți în Primul Război mondial

Ion Cristoiu: Din Istoria babuinilor mândri de trecutul lor: Marea onoare de a fi bătuți de nemți în Primul Război mondial

Un articol de: - 28 Iun 2016, 08:48
Ion Cristoiu: Din Istoria babuinilor mândri de trecutul lor: Marea onoare de a fi bătuți de nemți în Primul Război mondial foto: b1.ro Eveniment

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în „Gândul de marți” de pe blogul personal despre participarea Armatei Române alături de armata nemților la Războiul din Est, care a ridicat mari probleme presei noastrei, spune acesta.

1. „Pe Front nemții ne priveau cu disprețul arătat față de toate neamurile care nu erau În plus, Armata Română era prost echipată.

2. Toată perioada interbelică România a fost alături de Anglia și Franța. La izbucnirea celui de-al doilea Război mondial, pe 1 septembrie 1939, simpatiile opiniei noastre publice se îndreptau către Anglia și Franța.”, a spus Ion Cristoiu.A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Cristoiu mai spune că cea mai mare problemă a fost că în primul Război mondial ne bătusem cu nemții.

„Numărul special dedicat de revista Sentinela Trecerii Prutului, apărut chiar duminică, 22 iunie 1944, cuprinde amplul articol intitulat Ostașilor germani. Ostașul român e lămurit din greu că trebuie să lupte acum alături de cel cu care s-a războit la Mărășești.

Potrivit autorului, până şi faptul că ne-am bătut atunci cu nemţii e un argument zdrobitor în favoarea camaraderiei de acum:
- Onoarea de a ne bate cu armata germană a fost a noastră şi mai ales mândria de a fi pierdut bătălia Transilvaniei şi din munţii Carpaţi, în faţa unei armate a cărei valoare tehnică şi mijloace de luptă ne erau în totul superioare. Am fost apreciaţi de marii şefi germani, pentru că am putut să rezistăm, atunci, fără armament, fără mijloace de comandament, doar numai cu sufletul poporului nostru de plugari, mândru de originea lui Daco-Romană şi vajnic apărător a propriei lui libertăţi.- ”

Jurnalistul continuă prin a spune că „Aprecierea de către nemţi va fi, până la 23 august 1944, unul dintre temeiurile de mândrie naţională. Din câte se vede, nemţii ne-au apreciat încă din 1916!"

Cristoiu a mai spus că aceeași presă, în anul 1944, a încercat să îi convingă pe soldații români să lupte alături de ruși, deși până atunci îi bătuse alături de nemți.

„După 23 august 1944, aceeași presă a căutat să-l convingă pe soldatul român să lupte alături de rușii cu care pînă mai ieri se bătuse alături de nemți.
Cum ar scrie presa noastră dacă, Doamne ferește! va trebui să luptăm alături de nemți împotriva Rusiei?”

Citeşte mai multe despre:   blog,   Ion Cristoiu,   razboi,   Germania,   Rusia