Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ion Cristoiu: L-a informat sau nu SIE pe Klaus Iohannis că România va primi o cotă mult mai mare decât 1.785 de imigranți?

Ion Cristoiu: L-a informat sau nu SIE pe Klaus Iohannis că România va primi o cotă mult mai mare decât 1.785 de imigranți?

Un articol de: - 10 Sep 2015, 08:02
Ion Cristoiu: L-a informat sau nu SIE pe Klaus Iohannis că România va primi o cotă mult mai mare decât 1.785 de imigranți? Foto: B1 TV Eveniment

Criza refugiaților în Europa și planul de redistribuire pe cote obligatorii între statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unor cote naționale, a stârnit numeroase reacții în rândul aleșilor.

Într-un editorial pe blogul său, jurnalistul Ion Cristoiu, trece în revistă părerile exprimate în spațiul public atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene referitor la cota de imigranți ce îi revine României.

La 1 septembrie, consilierul prezidențial Leonard Orban declara că României i se va atribui o cotă de 1.700 de imigranți.

Pe 3 septembrie cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au anunțat că va solicita Comisiei Europene instituirea unor cote obligatorii, anunț urmat de publicarea în presa străină a unui infografic potrivit căruia România va primi 6.937 de imigranți.

Informația publicată de Daily Mail este însă respinsă vehement de către președintele Klaus Iohannis, dar și de premierul Victor Ponta care a subliniat faptul că acestea sunt doar speculații și că România nu poate primi mai mult de 1.700 de refugiați.

Marți însă președintele Comisiei Europene a declarat că României îi revine o cotă de 6.351 de imigranți.

Cît scriau că va primi România ziarele occidentale disprețuite de Ștabii noștri?
Păi, cam o cifră asemănătoare, în nici un caz de micimea celei anunțate de Președinte și de Premier.


Cînd presa occidentală dă pe surse anumite informații de la instituțiile europene, ea nu le născocește, cum face presa noastră balcanică.
De aceea, ea trebuie luată în serios. Să zicem că presa occidentală n-a putut fi sursă de informații pentru președinte, pentru premier în chestiunea cotei. Dar SIE?

În clipa cînd presa occidentală a scris despre cotele obligatorii și a dat o cifră mare pentru România, a sunat Președintele la SIE pentru a obține confirmarea dacă așa e? Și, dacă a sunat, de ce nu l-a informat SIE pe Klaus Iohannis că ni se va impune o cotă de 7.000 de refugiați, că Marile Puteri Europene sînt decise să ne-o vîre pe gît cu forța? Sau poate l-a informat, dar Klaus Iohannis n-a luat în seamă Informarea”,
scrie jurnalistul.

Jurnalistul se întreabă care va fi reacția lui Klaus Iohannis după anunțul președintelui CE.

Merge pînă la capăt cu primirea a doar 1.785 de refugiați, riscînd să producă o Criză majoră în relațiile noastre cu Germania și Franța, cu UE, sau dă înapoi și acceptă condițiile impuse de Comisia Europeană, riscînd să treacă drept papagal în ochii românilor?”, adaugă acesta.

Citeşte mai multe despre:   Ion Cristoiu