Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ion Cristoiu: Spre deosebirea de România, în Flandra, bicicleta nu e un moft, ci un mijloc de transport care concurează cu brio mașina

Ion Cristoiu: Spre deosebirea de România, în Flandra, bicicleta nu e un moft, ci un mijloc de transport care concurează cu brio mașina

Un articol de: - 14 Aug 2016, 10:40
Ion Cristoiu: Spre deosebirea de România, în Flandra, bicicleta nu e un moft, ci un mijloc de transport care concurează cu brio mașina foto: b1.ro Eveniment

Ion Cristoiu vorbește în “Gândul de duminică” de pe blogul personal despre cât de important este mersul pe bicicletă, dar face și o comparație între bicicliștii din România și cei din Bruxelles.

“Sîmbăta şi duminica după-amiaza, pe Calea Victoriei, schilodită de Sorin Oprescu în iluzia că se va pune bine nu numai cu ONG-urile, dar şi cu DNA, poţi vedea pe pista de biciclete, despărţită de carosabil printr-un soi de zid al Berlinului în miniatură, persoane de ambele sexe ieşite pe Bulevard cu bicicleta, aşa cum odinioară ieşeau cuconiţele să fie agăţate şi cuconaşii să agaţe.

Fiecare bicicletă e împodobită cît mai fistichiu.
Fiecare biciclist sau biciclistă poartă cască, rucsac şi afişează un nou gen de mîndrie:
Mîndria de a fi biciclist pe Calea Victoriei.

Sînt şi eu biciclist. Într-o vreme, am mers cu bicicleta pe post de exerciţiu sportiv.
Fiind un plebeu, consider că bicicleta e înainte de toate un instrument de lucru.
Pe vremuri, era mijlocul de transport al omului sărac, care nu-şi putea permite să aibă maşină.
Mai nou, în Occident bicicleta e un mijloc de transport preferat maşinii nu atît din motive de sănătate, cît mai ales din motive practice.
Maşina nu mai e rentabilă în oraş, unde mult locuri interzic automobilul, şi ambuteiajele se ţin lanţ.
În aceste condiţii bicicleta e un mijloc de transport ideal.”, a spus Cristoiu.

Jurnalistul mai spune că a observat că în Bruxelles autoritățile se preocupă de bicicliști, aceștia având un statut special, și totodată aceștia se bucură de prioritate absolută faţă de automobilişti.

“Că bicicleta e un mijloc de transport util şi nu un moft, am conchis văzînd o mulţime de biciclişti pedalînd prin Gand pe timp de ploaie.
Autoritatea se preocupă de bicicliști ca de cetăţenii cărora trebuie să li se faciliteze folosirea bicicletei şi nu ca de nişte inşi care se fandosesc, pentru că e la modă să lupte pentru drepturile bicicliştilor.
Peste tot vezi indicatoare care definesc un traseu pentru biciclete.
Parcările au şi un sector dedicat bicicletelor.

Petit Futé Bruges, Anvers-Gand-Flandre ţine să precizeze la punctul conduită auto pe traseu:

„Ţineţi cont că multe oraşe belgiene favorizează şi încurajează circulaţia ciclistilui.
Fiţi curtenitori:
Cedaţi-le prioritatea!”

Într-adevăr, circulînd cu maşina prin Flandra, mi-am dat seama că bicicliştii se bucură de prioritate absolută faţă de automobilişti.”Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Jurnalistul spune despre biciclistul din Belgia că ar fi  “un dictator al circulaţiei”.

“Conştient că e Preferatul circulaţiei, Enfant gâté al arterelor, biciclistul nu se uită să vadă dacă nu cumva vine dintr-o direcţie o maşină cu prioritate.
El dă înainte din picioare, ţanţoş că e proclamat Protejatul absolut.
Cît i-am înjurat pe biciclişti, dar mai ales cît le-am înjurat pe bicicliste în Flandra nu cutez s-o spun, om bine educat cum mă cred.”, a mai zis Ion Cristoiu.

Citeşte mai multe despre:   blog ion cristoiu,   bicicleta,   concurs,   masina