Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ion Iliescu împlineşte 88 de ani şi multe secrete. Fostul preşedinte e gata să...

Ion Iliescu împlineşte 88 de ani şi multe secrete. Fostul preşedinte e gata să...

Un articol de: - 03 Mar 2018, 12:02
Eveniment

Ion Iliescu, unul dintre cei mai longevivi şi controversaţi politicieni români, împlineşte sâmbătă 88 de ani.

Fost preşedinte timp de zece ani şi fost ministru în perioada regimului comunist, Ion Iliescu a rezistat în prim-planul politicii cu mult peste aşteptări. Fost preşedinte al PSD în anii '90 şi 2000, Iliescu deţine acum funcţia de preşedinte executiv al aceluiaşi partid.

Născut la 3 martie 1930, în municipiul Olteniţa, judeţul Călăraşi, Ion Iliescu a crescut într-o familie apropiată de ideile comuniste. Tatăl său, Alexandru Iliescu, a fost unul dintre liderii Partidului Comunist din România (PCdR) în anii '30, scrie Adevărul.

Iliescu şi-a efectuat studiile universitare la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic Bucureşti şi la Institutul Energetic de la Moscova. Între anii 1965-1984, a fost membru al Comitetului Central al PCR. În perioada 1967-1971 a fost ministru pentru Problemele Tineretului din România.

A fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, în intervalul 1971-1974, precum şi pe cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, în anii 1974-1979. În anii 80 a fost director al Editurii Tehnice din Bucureşti, loc de muncă unde l-a prins şi Revoluţia din 1989.

După Revoluţie, Ion Iliescu a prins trei mandate de preşedinte al ţării - 1990 -1992-1996. În 1996 a fost învins la prezidenţiale de Emil Constantinescu. Însă Iliescu a revenit politic în 2004, când a reuşit să-l înfrângă în turul 2 al alegerilor pe Corneliu vadim Tudor.

În prezent, Ion Iliescu este doar preşedinte de onoare al Partidului Social Democrat, fostul şef de stat fiind o prezenţă discretă în spaţiul public.

În ciuda pronosticurilor, Ion Iliescu a reuşit să rămână ani de zile imaculat şi netras la răspundere pentru evenimentele controversate din perioada mineriadelor. Acum însă, fostul preşedinte, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul şef al SRI Virgil Măgureanu sunt trimişi în judecată sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii, dosarului privind evenimetele din timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, judecându-se la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.
 


 


 

Citeşte mai multe despre:   aniversare mineriadă,   dosar