Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ION ILIESCU este în DOLIU! A făcut ANUNŢUL trist: “Am aflat cu profundă tristețe...”

ION ILIESCU este în DOLIU! A făcut ANUNŢUL trist: “Am aflat cu profundă tristețe...”

Un articol de: - 24 Apr 2018, 21:50
ION ILIESCU este în DOLIU! A făcut ANUNŢUL trist: “Am aflat cu profundă tristețe...” Eveniment

Ion Iliescu reacţionează la vestea morţii istoricului şi academicianului Dinu C. Giurescu. Fostul preşedinte îl elogiază pe cel care a făcut pare dintr-o familie de istorici şi pe care îl consideră un "moralist, în sensul bun".

"Am aflat cu profundă tristețe vestea morții academicianului Dinu C. Giurescu, reprezentant de frunte al istoriografiei românești. Continuator al muncii tatălui său, la fel de ilustrul om de știință și istoric Constantin C. Giurescu, a făcut parte dintr-o familie de cărturari, care s-au dedicat studiului istoriei românilor. A lăsat drept moștenire generațiilor viitoare o operă pe care sper să o aprecieze la adevărata sa valoare. Când nu ne vom mai cunoaște istoria vom înceta să mai fim o națiune.

Este mesajul care transpare din toate cărțile sale, din discursul său public, din scrierile sale și din angajamentul său politic. A fost deputat în Parlamentul României și membru al Consiliului Științific al Institutului Revoluției Române. I-am apreciat deschiderea spre dialog, seriozitatea angajamentului său în servirea interesului public, dar, mai presus de orice, patriotismul său ferm. Viața i-a oferit o mulțime de încercări, peste care a trecut cu conștiința că are o misiune, și acea misiune este mai presus de orice alte considerente. A fost și un moralist, în sensul bun al cuvântului. Moralizarea vieții publice este o obligație a elitelor intelectuale, credea el, și cunoașterea istoriei i se părea unul din instrumentele indispensabile pentru asta. Personalitate consensuală, a încercat permanent să ofere elemente pentru un larg consens național în legătură cu proiectul de viitor al României. Fără academicianul Dinu C. Giurescu viața științifică a României, istoriografia, sunt mai sărace. Transmit sincerele mele condoleanțe familiei sale. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", scrie Ion Iliescu pe blog.

Citeşte mai multe despre:   Ion Iliescu,   Dinu C. Giurescu