Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sindicaliștii de la metrou amenință cu greva generală: Contractul colectiv de muncă expiră și nu s-a ajuns la un nou acord

Sindicaliștii de la metrou amenință cu greva generală: Contractul colectiv de muncă expiră și nu s-a ajuns la un nou acord

Un articol de: B1.ro - 26 Oct 2018, 12:25
Eveniment

Sindicaliștii Metrorex anunță că ar putea declanșa grevă generală în perioada 10-15 noiembrie, în cazul în care nu se ajunge la un acord cu Ministerul Transporturilor privind salariile. 
Liderul sindicaliştilor, Ion Rădoi, a precizat că vineri ar urma să aibă loc o nouă rundă de negocieri, dar nu este exclusă declanşarea grevei generale, în contextul în care contractul colectiv de muncă expiră sâmbătă. 

Ion Rădoi a afirmat că există două mari probleme în discuție, una legată de siguranța traficului și alta legată de contractul colectiv de muncă. 

"O să mai fie o rundă de negocieri azi (vineri, n.r.). Mâine (sâmbătă, n.r.) expiră contractul (colectiv de muncă, n.r.) și sunt create premisele declanșării conflictului de muncă. Nu este exclus să declanșăm greva. (...) Sunt mai mutle lucruri la care nu ne înțelegem, printre care salariile", a spus, la Digi24, liderul sindical.

El a acuzat Metrorex că nu știe cum să plătească firmei italiene Astaldi peste 100 de milioane de lei drept daune la magistrala V în condițiile în care este dezinteresată de majorarea salariilor la angajați.

Cererea de majorare salarială a angajaților Metrorex este de 42% în condițiile în care salariul mediu brut la metrou este de 7.500 lei, aici fiind inclus un spor de condiții grele de 50%. 

"Vreau să vă spun că avem de-a face cu tot felul de promisiuni făcute de preşedintele partidului de guvernare, care ne-a spus că dublează salariile în următorul an, la fel şi cu promisiunile făcute de doamna ministru al Muncii, cu acea Ordonanţă prin care au ieşit la pensie oameni cu 137% pensie peste salariu, cu creşterea combustibililor cu 10%, la utilităţi cu 15,5%. Pe deasupra au mai reuşit să ne bage în salariu şi cota pe care trebuia să o dea angajatorul. Acesta este motivul pentru care am solicitat o majorare de 42% a salariilor la metrou. Am făcut o comparaţie între cele două metrouri, de la Bucureşti, şi din capitala Europei, Bruxelles. La metroul nostru salariul este de 2,46 euro pe oră, iar la Bruxelles este 15,5 euro pe lună. Practic, la noi vorbim despre un salariu brut tarifat de 33 milioane de lei (3.300 lei, n.r.). La metroul din Bruxelles, salariul este de şapte ori mai mult, deci, oameni care muncesc în aceleaşi condiţii, întreţin acelaşi sistem", a declarat anterior Ion Rădoi, într-o conferinţă de presă.

În ultimii ani, angajații de la metrou au primit constant majorări de 10% pe an la negocieri.


 

Citeşte mai multe despre:   Metrorex,   Ion Radoi