Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ionuț Simionca (PMP), propunere pentru deblocarea plăților subvențiilor directe pentru agricultori: Înlocuirea cererii unice de plată, cu o declarație pe proprie răspundere

Ionuț Simionca (PMP), propunere pentru deblocarea plăților subvențiilor directe pentru agricultori: Înlocuirea cererii unice de plată, cu o declarație pe proprie răspundere

Un articol de: George Lupu - 24 Mar 2020, 13:06
Ionuț Simionca (PMP), propunere pentru deblocarea plăților subvențiilor directe pentru agricultori: Înlocuirea cererii unice de plată, cu o declarație pe proprie răspundere Eveniment

Deputatul Ionuț Simionca, președinte PMP Bistrița-Năsăud, i-a propus ministrului Agriculturii și dezvoltării Rurale o soluție menită să deblocheze plățile subvențiilor directe pentru agricultori, în contextul în care APIA a suspendat depunerea cererilor unice de plată pentru fermieri.

Acesta cere înlocuirea cererii unice de plată, pe care fiecare fermier trebuie să o depună anual la APIA, cu o declarație pe proprie răspundere a fermierului.

„Criza generată de pandemia COVID-19 a obligat cele mai multe instituții publice să se debirocratizeze și să se digitalizeze. Statul trebuie să rezolve problemelor stringente ale cetățenilor și, în același timp, trebuie să își protejeze funcționarii în fața riscului de răspândire a Coronavirusului. În acest context, vă propun o procedură care poate să deblocheze plățile subvențiilor directe pentru agricultori, în contextul în care APIA a suspendat depunerea cererilor unice de plată pentru fermieri. Mai precis, vă rog să fiți de acord cu înlocuirea cererii unice de plată, pe care fiecare fermier trebuie să o depună anual la APIA, cu o declarație pe proprie răspundere a fermierului”, explică Ionuț Simionca într-o scrisoare adresată ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Astfel, fermierul poate declara: că se găsește în aceeași situația ca anul trecut – dacă efectivele de animale și/sau parcelele și culturile nu s-au schimbat în raport cu anul precedent; sau că, față de anul trecut, au survenit modificări ale efectivelor de animale și/sau ale parcelelor și culturilor raportate în anul precedent, cu menționarea schimbărilor.

„În perioada crizei epidemiologice, aceste declarații ar putea fi colectate chiar de primării, urmând ca primăriile să le expedieze ulterior la APIA, iar plățile să se facă în conformitate cu aceste declarații.Propunerea mea are în vedere nevoia de a continua acordarea subvențiilor agricole directe și pe perioada crizei, iar când spun acest lucru nu mă gândesc doar la fermieri-beneficiari direcți, ci și la populația României care are mare nevoie, și în această perioadă, de hrană”, a declarat deputatul PMP Ionuț Simionca.