Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Istoricul Mădălin Hodor: A-l acuza pe Augustin Lazăr că ar fi fost un torționar este o minciună. Totuşi, există un aspect moral în ceea ce-l privește pentru că semnat documentul prin care s-a refuzat eliberarea lui Iulius Filip (VIDEO)

Istoricul Mădălin Hodor: A-l acuza pe Augustin Lazăr că ar fi fost un torționar este o minciună. Totuşi, există un aspect moral în ceea ce-l privește pentru că semnat documentul prin care s-a refuzat eliberarea lui Iulius Filip (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 03 Apr 2019, 17:56
Foto: Inquam Photos Eveniment

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, se află în centrul unor controverse după ce au apărut informații care arată că a făcut parte din Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, comisie care a refuzat liberarea condiționată a dizidentului politic Iulius Filip. 
Lazăr a recunoscut că a făcut parte din această comisie însă spune că nu îşi mai aduce aminte exact ce s-a întâmplat atunci. În acest context, Luju.ro a vehiculat ideea că Augustin Lazăr ar fi făcut poliție politică. 

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a precizat însă că afirmația procurorul general al României a fost "un torționar" este falsă. Acesta a publicat pe Facebook un document cu decizia definitivă de poliției politică luată în cazul lt. col. Lazăr Gheorghe, șeful biroului CI al Penitenciarului Aiud. Este vorba însă despre o altă persoană, nu de procurorul Augustin Lazăr. 

”Decizia definitivă de poliție politică a lt. col. Lazăr Gheorghe, șeful biroului CI al Penitenciarului Aiud, publicată în Monitorul Oficial. Domnul Iulius Filip a primit în 2015 numele lui și al altor ofițeri de Securitate care l-au urmărit și torturat în urma cererii depuse la CNSAS. Despre acest Lazăr și nu despre Augustin Lazăr vorbea domnul Filip. Afirmația că Augustin Lazăr a fost "un torționar" este falsă. Domnia sa a condus comisia de eliberări și nu avea cum sa acționeze direct ca "torționar" asupra lui Iulius Filip. Cel care a făcut-o era lt. col. Lazăr Gheorghe.Consider că o discuție despre rolul procurorilor și colaborarea lor cu Securitatea și regimul comunist este bine venită. Dar această discuție, care este, trebuie spus, dureroasă prin prisma realității, nu poate fi făcută în contextul unor campanii mediatice care amestecă minciuna și manipularea în scopuri strict politice cu adevărul și cu problema delicată a moștenirii comuniste”, a scris Mădălin Hodor pe Facebook. 

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Se întâmplă acum”, Mădălin Hodor a subliniat încă o dată că ”a-l acuza pe domnul Augustin Lazăr că ar fi fost un torționar este o minciună”, dar a precizat că există totuși un aspect moral cu privire la faptul că actualul procuror general a făcut parte din comisia care a decis ca disidentul anticomunist Iulius Filip să rămână în detenție. 

”S-a indus în spațiul public ideea că domnul Augustin Lazăr ar fi un torționar. Există un Augustin Lazăr, procurorul care a făcut parte din comisia de eliberări condiționate, documentul este explcit, și există acel Lazăr Gheorghe, securistul penitenciarului, care a făcut ceea ce ați văzut în documentul pe care l-am postat”, a declarat Hodor. 

Întrebat dacă faptul că Augustin Lazăr a făcut parte din comisia aceea și a fost printre oamenii care au decis să nu-l elibereze pe Filip din penitenciar, înseamnă că a făcut sau nu poliție politică, Mădărli Hodor a răspuns: ”Aici e o chestiune de context și de terminologie. Când spui despre cineva că a făcut poliție politică, prin termenul ăsta se înțelege că a instrumentat acțiuni explicite privind încălcarea unor drepturi și libertăți fundamentale. Sigur, există un aspect moral în ceea ce-l privește pe domnul Augustin Lazăr. A semnat documentul respectiv, e de căderea dumnealui să reacționeze și să-și exprime punctul de vedere. Ceea ce eu am susținut este că a-l acuza pe domnul Augustin Lazăr că ar fi fost un torționar este o minciună. Între Augustin Lazăr și Alexandru Vișinescu nu este același lucru”. 

Istoricul Mădălin Hodor: A-l acuza pe Augustin Lazăr că ar fi fost un torționar este o minciună. Totuşi, există un aspect moral în ceea ce-l privește pentru că semnat documentul prin care s-a refuzat eliberarea lui Iulius Filip

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Augustin Lazar,   Madalin Hodor,   CNSAS,   Lazar Gheorghe
 
 
 
Loading...