Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment James Bluemel, autorul documentarului "The Romanians are coming": Îmi place România și românii sunt oameni de treabă, amuzanți

James Bluemel, autorul documentarului "The Romanians are coming": Îmi place România și românii sunt oameni de treabă, amuzanți

Un articol de: - 24 Apr 2015, 19:20
Foto: canterburytimes.co.uk Eveniment

James Bluemel, autorul documentarului "The Romanians are coming", care descrie comunităţile romă şi românească din Marea Britanie și al cărui documentar a stârnit un scandal diplomatic, a declarat că îi place România și că "românii sunt oameni de treabă, amuzanţi", informează Mediafax.

James Bluemel, autorul seriei  venit vineri la Timișoara împreună cu reprezentanți ai societății civile, unde a proiectat documentarul și au dezbătut pe marginea lui.

În cadrul dezbaterii, Bluemel a fost întrebat despre unul din episoade, în care face referire la oraşul Oraviţa, în care apar mai mulți români din judeţul Caraş-Severin ajunşi în Anglia, dar şi imagini din oraş în care apar câini maidanezi scotocind prin gunoaie şi blocuri dărăpănate. Întrebat de ce nu a arătat și partea frumoasă a orașului, James Bluemel a răspuns că arată  România văzută prin ochii localnicilor.

"Îmi place România, am petrecut o vacanţă aici, eu arăt România oamenilor, nu a mea, oamenii mi-au arătat unde locuiesc, ei m-au dus acolo. Le-am spus să-mi arate oraşul, mi-au arătat cum văd ei Oraviţa", a spus autorul serialului.

Regizorul d a mai spus că seria a avut parte de multe comentarii, însă cele negative au venit doar din partea românilor, adăugând că filmul este “un amestec de de tragedie, de comedie, este un film pozitiv".

Deși defuzarea seriei “The Romanians are coming” a stârnit numeroase controversel, autorul a subliniat că că nu a vrut să scoată în evidenţă faptul că românii ar fura locurile de muncă ale britanicilor.

"Locuri de muncă sunt… Este şi o lene a britanicilor, care spun: eu nu am de gând să fac munca asta, nu mă duc să culeg fructe, nu-mi distrug spatele pentru asta, opt ore pe zi, pentru salariul minim. Dar sunt oameni care trebuie să facă şi asta. În film apare un fermier din Kent, care spune că, dacă n-ar fi românii, nu ar găsi pe nimeni care să lucreze pe terenurile lui", a mai spus britanicul.

Documentarul, difuzat de Channel 4 în Marea Britanie,  abordează tema românilor care s-au întors în țară, având în vedere problemele economice cu care s-a confruntat Spania în ultimii ani. Mulți români și-au pierdut locurile de muncă, și s-au văzut astfel obligați să se reîntoarcă în țară mai repede decât preconizaseră. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   documentar