Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Omul de încredere al lui Iordache și Stănescu pleacă din Ministerul Justiției la Inspecția Judiciară. Moașa copilului lui Bercea Mondial va inspecta magistrații
Exclusiv online

Omul de încredere al lui Iordache și Stănescu pleacă din Ministerul Justiției la Inspecția Judiciară. Moașa copilului lui Bercea Mondial va inspecta magistrații

Un articol de: RZ - 02 Iul 2019, 08:32
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

EXCLUSIV ONLINE // Judecătoarea Mariana Moț, detașată la Ministerul Justiției în ianuarie 2017, cu puțin timp înainte de adoptarea OUG 13, a fost eliberată din funcția de secretar de stat. Potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial, Mariana Moț a renunțat la postul ministerial pentru a lucra în cadrul Inspecției Judiciare.

O judecătoare pe gustul pesediștilor olteni

Începând cu data de 30 iunie, judecătorul Mariana Moț nu mai funcționează ca secretar de stat în Ministerul Justiției, funcție pe care a preluat-o, la invitația lui Florin Iordache, la începutul anului 2017. Asociată OUG 13, Mariana Moț este considerată o apropiată a Partidului Social Democrat prin prisma legăturilor sale cu Paul Stănescu și Florin Iordache, dar și pentru că fiul său, Emil Moț, este fost deputat PSD și actual primar social-democrat al Slatinei.

După ce a preluat șefia Consiliului județean Olt în 2008, Paul Stănescu a început să-și construiască propria rețea politică, numind oameni în funcții centrale și plasându-și favoriții în colegiile electorale securizate. Unul dintre tinerii crescuți de Stănescu a fost Emil, fiul judecătoarei Moț, numit inițial secretar de stat în Ministerul Mediului, iar apoi, în 2012, candidat la Camera deputaților într-un colegiu sigur. Ulterior, cu sprijinul aceluiași patron politic, Emil Moț a devenit primarul Slatinei. Ascensiunea fiului, adus în partid de Ion Toma, s-a datorat exclusiv relației apropiate dintre mama sa, judecătoarea Moț, și liderul absolut al pesediștilor olteni, Paul Stănescu.

Moașa lui ”Judecător”, copilul lui Bercea Mondial

De asemenea, anterior OUG 13, judecătoarea Moț s-a mai aflat în centrul unor controverse, după ce presa a dezvăluit că magistratul ar fi acceptat să fie moașa unuia dintre copiii interlopului Bercea Mondial. Supranumit ”Judecător”, în 2005, fiul lui Bercea Mondial a fost moșit de Mariana Moț și nășit de judecătoarea Mariana Huza.

Acuzat că și-a înjunghiat unul dintre nepoți, Sandu Anghel zis Bercea Mondial s-a aflat în închisoare încă din 2011, fiind condamnat și pentru evaziune fiscală și spălare de bani în aprilie 2013. În 2018, Bercea a fost trimis în judecată și într-un dosar de tentativă de omor. Pe 8 februarie 2019, Tribunalul Mehedinți a decis ca interlopul să fie eliberat condiționat din închisoare în urma aplicării recursului compensatoriu, invocând ”responsabilizare a condamnatului”.

Păstrată în minister de Toader, împotriva deciziilor CCR

După preluarea mandatului de ministru al Justiției, Tudorel Toader a promis încetarea detașării tuturor judecătorilor până la data de 15 iulie 2017.

Cu unanimitate de voturi, astăzi, Secția pentru judecători (din CSM – n.r.) a aprobat încetarea detașării tuturor judecătorilor din cadrul Ministerului Justiției, începând cu data de 15 iulie 2017”, scria Tudorel Toader pe facebook în 15 iunie 2017.

Câteva luni mai târziu, în octombrie, Toader justifica menținerea în funcția de secretar de stat a doamnei judecător Moț astfel: ”În ceea ce privește încetarea detașării judecătorilor din Ministerul Justiției începând cu data de 15 iulie 2017, este important de evidențiat faptul că încetarea detașării judecătorilor din Ministerul Justiției reprezintă o chestiune de oportunitate, ce ține exclusiv de aprecierea conducerii ministerului (...) Chestiunea încetării detașării doamnei judecător Sofia Mariana Moț a fost analizată din perspectiva funcției de secretar de stat pe care doamna judecător o ocupă în Ministerul Justiției, funcție avută în vedere la momentul detașării sale în minister, cât și a importanței atribuțiilor acestei funcții , potrivit dispozițiilor legale mai sus menționate”.

În urma analizei domnului ministru Toader și ca urmare a atribuțiilor deținute, moașa fiului lui Bercea Mondial, mâna dreaptă a lui Florin Iordache, vechea prietenă a lui Paul Stănescu și mama primarului PSD din Slatina, judecătoarea Mariana Moț, a rezistat suspect în demnitatea publică – contrar deciziilor CCR – până la finalul lui iunie 2019, atunci când a solicitat eliberarea din funcție pentru a prelua un post în cadrul Inspecției Judiciare.

Decizia Curții Constituționale nr. 45 din 30 ianuarie 2018 stabilește că magistrații ”nu pot desfășura activități specifice cele de legiferare sau de organizare și punere în aplicare a legii pe calea actelor administrative”. În plus, prin decizia 252 din 2018, Curtea a precizat că ”judecătorii sau procurorii nu pot fi numiți/detașați în funcții de demnitate publică, pentru că își asumă un rol diferit celui de înfăptuire a justiției, componenta politică/administrativă preluată evidențiind, în realitate, o nouă funcție exercitată concomitent cu deținerea calității de judecător/procuror”.

În lipsa lui Stănescu, Moț se reorientează

Mariana Moț a fost declarată admisă în urma participării la concursul pentru un post de inspector judiciar declanșat pe data de 4 aprilie a.c., cu puțin timp înainte ca ministrul Tudorel Toader să își anunțe demisia pe facebook. Momentul s-a suprapus cu perioada îndepărtării lui Paul Stănescu din zona de influență a Partidului Social Democrat și pregătirea unei noi echipe la Ministerul Justiției.

Relația mea cu Liviu Dragnea e cea pe care o știți”, afirma Stănescu pe 1 aprilie, făcând trimitere la mazilirea lui din Guvern, la solicitarea fostului președinte al partidului.

Reamintim, Inspecția Judiciară, aflată în subordinea CSM, este singura instituție abilitată să ancheteze abaterile disciplinare ale judecătorilor și procurorilor.

 

Citeşte mai multe despre:   Mariana Mot,   Ministerul Justitiei,   inspectia judiciara,   Florin Iordache,   PSD,   Bercea Mondial
 
Loading...