Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Judecătoarea Gabriela Bârsan revine la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie odată cu achitarea definitivă pentru corupţie

Judecătoarea Gabriela Bârsan revine la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie odată cu achitarea definitivă pentru corupţie

Un articol de: B1.ro - 29 Iun 2018, 14:25
Judecătoarea Gabriela Bârsan revine la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie odată cu achitarea definitivă pentru corupţie Eveniment

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a anunţat că atât judecătoarea Gabriela Bârsan, cât şi o altă judecătoare, au fost reîncadrate în cadrul Curţii Supreme după ce au primit achitare definitivă, precizând că procedură legală prevede blocarea posturilor până la o soluţie definitivă şi nu scoaterea la concurs.

”Am citit şi eu ştirea, mi s-a părut atât de tendenţioasă, de rea-credinţă şi de neadevărată încât nu am considerat că este necesar a da un răspuns acestui lucru. Despre ce este vorba. Potrivit legii, este vorba de Statul Magistraţilor, în momentul în care judecători sunt trimişi în judecată ei sunt suspendaţi din funcţie, ceea ce înseamnă că postul lor este blocat. Există, în schimb, o dispoziţie în Legea nr. 317, care reglementează organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, mă refer la articolul 134 indice 1, şi care reglementează fondul de rezervă. În situaţia în care sunt posturi blocate la o anumită instanţă, pentru motive – ocuparea unor funcţii de demnitate publică, trimiterea în judecată –, se poate apela la fondul de rezervă pentru a nu bloca activitatea instanţei respective. Secţia de la care proveneau cele două judecătoare, pentru că nu este vorba doar de doamna Bîrsan, este vorba şi de o altă judecătoare, este secţia cea mai încărcată a Înaltei Curţi şi avea la acea dată un număr redus de judecători. E vorba de anul 2016 când toate posturile blocate de la toate secţiile Înaltei Curţi au fost transferate la secţia de contencios administrativ şi s-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii alocarea din fondul de rezervă a posturilor pentru buna funcţionare a secţiei. Deci, posturile celor două doamne judecător nu au fost scoase la concurs. La concurs au fost scoase posturile alocate din fondul de rezervă”, a spus Cristina Tarcea, fiind întrebată de jurnalişti despre reîncadrarea judecătoarei Gabriela Bîrsan, conform mediafax.ro.

Preşedintele ÎCCJ a precizat, apoi, că cele două judecătoare au fost reîncadrate odată cu pronunţarea soluţiei definitive de achitare.

”Din câte îmi aduc aminte soluţia definitivă de achitare s-a pronunţat la data de 3 mai. Cu aceeaşi dată, ambele judecătoare au fost încadrate. Una dintre doamnele judecător au şi intrat în şedinţa de judecată, ambele doamne judecătoare şi-au încasat indemnizaţia de judecător pe luna mai pentru că numai din luna mai au fost încadrate, dar în limita cheltuielilor de personal, care n-au rămas după salarizarea personalului Înaltei Curţi, am avut bani să le achităm salariul şi pe luna aprilie. Urmează, ca în urma rectificării bugetare, pentru că oricât aş empatiza cu situaţia celor două judecătoare nu pot să nu acord salariu colegilor de la Înalta Curte pentru a achita dânselor o perioadă destul de mare şi care presupune o sumă mare de bani. Urmează rectificarea bugetară şi cu certitudine vom avea grijă să solicităm şi suma care li se cuvine cu ocazia aceia. M-aţi întrebat de suma de bani, permiteţi-mi să vă spun faptul că una dintre cele două judecătoare mi-a comunicat faptul că nu ar dori să se facă publică o asemenea informaţie”, a mai spus Cristina Tarcea.

Instanţa supremă le-a achitat definitiv, în 3 mai, pe judecătoarele Gabriela Bîrsan, Iuliana Puşoiu şi Corina Corbu de la Secţia de contencios a aceleiaşi instanţe, ele fiind acuzate de fapte de corupţie.

Citeşte mai multe despre:   ICCJ