Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Judecătorii cer ca Avocatul Poporului să sesizeze CC în cazul Codului insolvenţiei

Judecătorii cer ca Avocatul Poporului să sesizeze CC în cazul Codului insolvenţiei

Un articol de: - 07 Oct 2013, 12:35
Judecătorii cer ca Avocatul Poporului să sesizeze CC în cazul Codului insolvenţiei Foto: adevarul.ro Eveniment

Uniunea Judecătorilor din România cere CSM să sesizeze Avocatul Poporului pentru a supune Codul insolvenţei controlului la Curtea Constituţională.

„Adoptarea unui cod juridic, aşa cum este Codul insolvenţei, prin ordonanţă de urgenţă este un act fără precedent, care nesocoteşte flagrant dispoziţiile art.115 din Constituţia României, ce limitează în mod expres situaţiile în care Guvernul poate emite ordonanţe de urgenţă. Fără a avea o justificare obiectivă şi juridică reală, Guvernul României a decis, în mod iresponsabil, să adopte Codul insolvenţei fără a organiza o dezbatere publică reală, în primul rând cu instituţiile ce trebuie să asigure aplicarea corectă, unitară şi eficientă a dispoziţiilor din Cod, şi anume sistemul judiciar şi practicienii în insolvenţă. Întâlnirile organizate la Ministerul Justiţiei pe tema noului Cod al insolvenţei au avut loc în timpul vacanţei judecătoreşti, iar la acestea au participat extrem de puţini judecători specializaţi în acest domeniu", susţin reprezentanţii UNJR,  într-un comunicat citat de Mediafax.

Uniunea atrage atenţia şi asupra faptului că o serie de prevederi din noul cod ridică serioase probleme de constituţionalitate, amintind în acest sens dispoziţiile referitoare la aplicarea actului normativ şi pentru procedurile de insolvenţă deschise anterior.

UNJR mai solicită Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Parlamentul, pentru ca, în temeiul articolului 76 din Constituţie, să fie supusă dezbaterii în Parlament, în procedură de urgenţă, ordonanţa de adoptare a Codului insolvenţei.

"De asemenea, solicităm Ministrului Justiţiei să explice public motivele pentru care a avizat acest act normativ fără a realiza un studiu de impact asupra sistemului judiciar, aşa cum se impunea cu necesitate, precum şi care sunt măsurile de ordin administrativ şi logistic pe care le-a luat pentru a asigura implementarea dispoziţiilor din noul cod al insolvenţei", se mai arată în comunicatul UNJPR.

Citeşte mai multe despre:   Avocatul Poporului