Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Judecătorul Horaţius Dumbravă: "Cererea de revocare a lui Kovesi are o MARE VULNERABILITATE pe care nu ştiu cum o rezolvă raportul lui Toader"

Judecătorul Horaţius Dumbravă: "Cererea de revocare a lui Kovesi are o MARE VULNERABILITATE pe care nu ştiu cum o rezolvă raportul lui Toader"

Un articol de: - 23 Feb 2018, 11:40
Judecătorul Horaţius Dumbravă: "Cererea de revocare a lui Kovesi are o MARE VULNERABILITATE pe care nu ştiu cum o rezolvă raportul lui Toader" Foto: Horaţius Dumbravă / Facebook Eveniment

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat joi seară raportul privind activitatea DNA şi a anunţat că a demarat procedura de revocare a şefei instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.

Totuşi, se pare că solicitarea privind revocarea din funcţie a lui Kovesi are o mare vulnerabilitate. Cel puţin aşa susţine judecătorul Horaţius Dumbravă, care arată că această vulnerabilitate este legată de verificarea făcută anul trecut de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). 

„Are o mare vulnerabilitate, cel puţin din argumentele prezentate aseară de domnul ministru, această cerere de revocare. În ce constă vulnerabilitatea? CSM, nu mai departe de noiembrie anul trecut a făcut o verificare amănunţită a marii majorităţi, dacă nu chiar a tuturor acuzaţiilor care i se aduc prin declaraţia dată de domnul ministru aseară. Deci este o vulnerabilitate pe care nu ştiu cum o rezolvă acest raport, pentru că până la urmă, CSM s-a pronunţat în cunoştinţă de cauză, după verificarea făcută de Inspecţia Judiciară. Nu ştiu ce elemente noi ar fi avut domnul ministru, care să-l conducă la ideea că e nevoie de această revocare, care este un drept legal al domniei sale”, a spus, la RFI, Horaţius Dumbravă.

Judecătorul menţionează pe de altă parte că potrivit legii, înaintea formulării unei cereri de revocare, trebuie să existe o sesizare din oficiu. 
Într-un astfel de caz, procurorul-şef al DNA ar fi trebuit să ştie de existenţa sesizării din oficiu şi să cunoască de asemenea posibilele acuze care i se aduc prin intermediul raportului.
„Domnia sa (ministrul Justiţiei, n.r.) în mod cert trebuia să se sesizeze din oficiu, ceea ce înseamnă că până la formularea cererii şi întocmirea acelui raport, trebuia să existe o verificare concretă a tuturor alegaţiilor pe care le cuprinde sesizarea din oficiu. Cu alte cuvinte, ar fi fost de dorit ca inclusiv doamna procuror-şef Kovesi să fi cunoscut existenţa acestei sesizări din oficiu, precum şi, să spunem, posibilele acuze care i se aduc prin raport. Or doamna Kovesi nu a fost din câte ştiu eu încunoştiinţată cu privire la această sesizare din oficiu (...). O sesizare din oficiu trebuie să conţină o minimă argumentare, de ce este nevoie de o cercetare a unor fapte, aşa este firesc şi logic. Or dacă ai o astfel de sesizare din oficiu anterior formulării cererii, pentru că aşa spune legea, nu în momentul în care şi formulezi cererea, evident că cel vizat, cum este în cazul de faţă doamna Kovesi, ar fi fost bine să cunoască faptele pe care le cuprinde o posibilă sesizare din oficiu. E foarte greu de spus acum ce s-a întâmplat şi cum s-a întâmplat, pentru că nu avem raportul”, a mai declarat judecătorul.
 

Citeşte mai multe despre:   Horaţius Dumbravă,   Tudorel Toader ,   raport,   DNA,   Kovesi,   revocare