Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Juriștii care au învins sistemul în cazul retrocedărilor ilegale

Juriștii care au învins sistemul în cazul retrocedărilor ilegale

Un articol de: B1 TV - 20 Oct 2014, 10:29
Juriștii care au învins sistemul în cazul retrocedărilor ilegale Eveniment
Unul dintre cele mai grele dosare de corupţie de după Revoluţie, cel al retrocedărilor, nu ar fi ieşit la iveală fără efortul juriştilor băcăuani Carmen Dudaş, Mihai Topor şi Daniel Asaftei, transmite B1 Tv.  Aceştia s-au opus împroprietăririi ilegale a lui Paltin Sturza cu 43 de mii de hectare de pădure. Doi ani mai târziu, procurorii au pus sub acuzare politicieni şi judecători implicati in mafia retrocedărilor.

Ancheta procurorilor DNA nu ar fi existat dacă in dosarul retrocedărilor nu s-ar fi facut toate demersurile legale. Timp de mai multi ani juristii Carmen Dudaş, Mihai Topor şi Daniel Asaftei au probat în instanţă faptul că Elie Vlad Sturza şi apoi fiul său, Paltin Sturza, nu au calitatea de moştenitori, că sunt rude de gradul cinci şi şase, din ramura Mariei Ghica.

Procesul a fost însă redeschis la Covasna prin diligenţele avocatului şi deputatului Ioan Adam, iar sentinţele pronunţate aici i-au dat câştig de cauză lui Paltin Sturza. S-a declanșat apoi o ancheta penală.
Carmen Dudaş, unul dintre cei trei juriști din Bacău, a adus în atenţia procurorilor DNA soluţia judecătorilor de la Tribunalul Covasna, dată fără o bază legală.

„Am făcut plângerea la DNA, pe 3 august 2012, după ce magistraţii de la Covasna au admis recursul lui Paltin Sturza şi s-au pronunţat definitiv şi irevocabil inclusiv asupra suprafeţei, deşi nu făcea obiectul procesului. Plângerea a fost semnată şi de directorul instituţiei, Viorel Ghelasă", a spus Carmen Dudaş care ulterior a reclamat mai multe fapte de corupție în care erau implicaţi Paltin Sturza, deputatul Ioan Adam, dar şi judecătorii din Covasna. Magistratul a cerut de mai multe ori procurorilor DNA informaţii despre stadiul cercetărilor dar nu a primit răspuns.

Jurista a reprezentat Direcţia Silvică Bacău în procesul cu Paltin Sturza, după ce acesta a reuşit strămutarea dosarului de revizuire, în 2010, la Judecătoria Sfântul Gheorghe.

Juristul Mihai Topor , care lucreaza acum la o firma de distribuţie, spune ca deputatul Ioan Adam era nepoliticos şi se adresa juriştilor direct, şi nu prin intermediul instanţei, aşa cum cere procedura.

„A avut o conduită agresivă. În notele scrise în instanţă şi în concluzii făcea referire la lucrările lui, la cât de erudit este. De altfel, le recomanda judecătorilor să se uite pe cărţile scrise de el. Chiar şi mie mi-a recomandat să pun mâna să citesc, moment în care i-am replicat că am citit alte cărţi în domeniu", a spus Mihai Topor. Iar deputatul Adam ar fi recurs si la intimidari, amenintand juirstii cu plangeri penale.

Daniel Asaftei a fost juristul Prefecturii Bacău timp de opt ani, responsabil de problemele de fond funciar. În dosarul de retrocedare acesta a arătat că revizuirea cerută de Paltin Sturza trebuia respinsă, pe motiv că solicitarea a fost făcută târziu, peste termenul de 30 zile.