Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Kepler: O formațiune ciudată care orbitează în jurul unei stele ar putea fi construită de o civilizație avansată extraterestră (FOTO)

Kepler: O formațiune ciudată care orbitează în jurul unei stele ar putea fi construită de o civilizație avansată extraterestră (FOTO)

Un articol de: - 16 Oct 2015, 13:49
Kepler: O formațiune ciudată care orbitează în jurul unei stele ar putea fi construită de o civilizație avansată extraterestră (FOTO) Foto: weknowyourdreams.com Eveniment

Cercetătorii care investighează pozele primite de la Telescopul Kepler susțin că e posibil să fi găsit o structură din apropierea unei stele care ar putea fi construită de o civilizație extraterestră. Potrivit astronomilor, formațiunea ciudată nu corespunde caracteristicilor unei planete, dar, cu toate astea, orbitează în jurul unei stele. Ea a generat mai multe speculații, printre care și aceea că este o megastructură extraterestră care aparține unei civilizații de gradul II pe scara Kardașev, potrivit independent.uk.

În 1964, astrofizicianul rus Nicolai Kardașev a clasificat civilizațiile ipotetice care ar putea să locuiască în univers în funcție de cantitatea resurselor energetice consumate:

Tipul I- civilizația folosește resursele energetice ale planetei pe care a apărut

Tipul II- folosește energia captată de la steaua mamă (de 10 miliarde de ori mai multă energie decât în tipul I)

Tipul III- ar folosi energia unei întregi galaxi

Potrivit teoriilor, omenirea are ratingul 0,8 pe scara Kardașev, aceasta fiind inclusă la subcivilizații.

Respectiva stea în apropierea căreia s-ar afla formațiunea ciudată se numește KIC 8462852, și se află între constelațiile Cygnul (Lebăda) și Lyra. Această stea se află la aproximativ 1.481 de ani lumină de pământ.Steaua a intrat în atenția astronimilor din anul 2009, atunci când date furnizate de Kepler au arătat că KIC 8462852 ar fi o stea care ar putea deține un sistem planetar din care să facă parte și planete telurice, asemănătoare Pământului.

Telescopul Kepler descoperă exoplanete foarte îndepărtate, atunci cand ele trec prin fața unor stele. Acestea generează o fluctuație în strălucirea respectivei stele. Din datele luate din această fluctuație, astronomii pot identifica mai multe caracteristici ale corpului care îl cercetează: forma sa, componente chimice, etc.

Mai mulți astronomi au rămas uimiți de datele pe care fluctuațiile preluate de la steaua KIC 8462852, aceștia declarând că lucrul care l-au descoperit este ceva bizar și fascinant.

"Am fost fascinat de cât de bizar părea totul. Extratereștrii sunt mereu ultima ipoteză pe care o luăm în considerare, dar acest lucru pare ceva ce ne-am aștepta să fie construit de extratereștri", a comentat Jason Wright, astronom la Penn State University.

"Nu am văzut niciodată așa ceva la o stea. A fost foarte ciudat. Am crezut inițial că este vorba de o eroare a telescopului, dar datele au fost verificate și confirmate", a comentat și Tabetha Boyajian, cercetător la Universitatea Yale.

După primele analize ale datelor, se credea că masa densă din jurul stelei sunt praf și gaze cosmice care înconjoară, de obicei, o stea tânără. Numai că, la o analiză mai atentă, s-a constatat că KIC 8462852 nu este o stea tânără, iar în jurul său nu ar putea exista praf sau gaze cosmice, iar materia din jurul său este apărută acolo relativ recent.

Tabetha Boyajian, cea care coordonează proiectul “Planet Hunters”, a publicat un studiu în care încearcă să explice neobișnuita strălucire a acestei stele trecând prin toate explicațiile posibile ale fenomenelor naturale. Toate explicațiile au fost respinse, cu excepția a două. În prima explicație, o stea din apropiere ar putea arunca comete în apropierea lui KIC 8462852. Dar acest fenomen este atât de improbabil, încât cea mai probabilă posibilitate este a doua explicație. Și anume aceea că în jurul acelei stele există o megastructură prin care civilizația extraterestră să recolteze direct energia stelară.

Cei trei astronomi și-au pun în pln ca în continuare să îndrepte către acea stea un radiotelescop, pentru a încerca să detecteze eventualele telefomunicații ale unei posibile civilizații care s-ar afla acolo.Citeşte mai multe despre:   spatiu,   spatiu