Klaus Iohannis: Sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii

Klaus Iohannis: Sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la finalul ședinței de la Palatul Cotroceni cu privire la măsurile de gestionare a pandemiei de coronavirus, că a cerut Ministerului Sănătății și experțior o analiză a contractelor de service și mentenață a aparaturii și echipamentelor din spitalele publice. În acets context, șeful statului a precizat că împreună cu Guvernul este decis să reconstruiască „din temelii” sistemul sanitar din România.

Klaus Iohannis: În condițiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare și a acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru service-ul și mentenanța aparaturii sunt masiv subdimensionate

”Am discutat despre zona echipamentelor medicale și rețelelor de elctricitate din spitalele publice. Am abordat modul lor de întreținere. Specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze dinsecțiile ATI din spitalele publice, secții care sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19 pe care trebuie să le gestioneze.

Mi-a fost prezentată inclusiv o analiză a disfuncționalităților și defecțiunilor care pot apărea pe perioada de funcționare a acestor aparate, cu exemple punctuale de la nivelul diferitelor spitale din țară care au secții sau compartimente de Terapie Intensivă.

Pentru a avea o imagine cât mai corectă asupra situației la zi, am solicitat Ministerului Sănătății și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele și aparatura medicală din dotarea spitalelor publice. Este evident că, în condițiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare și a acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru service-ul și mentenanța aparaturii sunt masiv subdimensionate și adeseori insuficiente”, a declarat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește soluțiile concrete avute în vedere de autorități, șeful statului a vorbit despre necesitatea modernizării sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, și a rețelelor electrice, despre o regândire a aspectelor legislative și resurselor financiare, precum și despre problema resursei umane.

”Aici am găsit împreună soluția pregătirii unui program de finanțare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene. (…)

În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță a tehnicii spitalicești. Un rol important îl are resursa umană și când spun aceasta mă gândesc la inginerii medicali, care trebuie valorificați și implicați mai mult în partea de funcționare spitalicească.

Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătății”, a mai spus Klaus Iohannis.

Iohannis: Se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare

De asemenea, președintele a amintit că sistemul medical din România trece printr-o perioadă foarte dificilă, care a scos la iveală ”toate deficiențele structurale neglijate ani și ani de zile”.

„Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare. Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă și deplin angajată în slujba binelui românilor”, a încheiat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Am solicitat Ministerului Sănătății și experțior o analiză a contractelor de service și mentenanță a aparaturii și echipamentelor din spitalele publice. Fondurile sunt masiv subdimensionate

Urmăriți B1TV.ro și pe