Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Klaus Iohannis, de ziua Comemorării Holocaustului: Tentațiile populismului și rasismului riscă să renască, iar noi avem datoria de a le respinge

Klaus Iohannis, de ziua Comemorării Holocaustului: Tentațiile populismului și rasismului riscă să renască, iar noi avem datoria de a le respinge

Un articol de: - 08 Oct 2015, 12:47
Klaus Iohannis, de ziua Comemorării Holocaustului: Tentațiile populismului și rasismului riscă să renască, iar noi avem datoria de a le respinge Foto: Administratia Prezidentiala Eveniment

Pe fondul crizei refugiaților, tentațiile populismului si rasismului riscă să renască, a spus președintele Klaus Iohannis, aflat joi la evenimentul desfășurat la Monumentul victimelor Holocaustului din România..

"Acum, când mii de refugiați bat la porțile continentului nostru, tentațiile populismului și rasismului riscă să renască. Împreună cu statele Europei avem datoria de a le respinge. Sunt convins că putem să depășim împreună această situație complicată și să facem față cu bine", a comentat Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Iohannis  a subliniat că orice formă de intoleranță, rasism, ură și discriminare înseamnă amenințări la adresa democrației.

În ceea ce privește evenimentul la care a luat parte, președintele a spus că a fost pentru prima dată când a participat la acest memorial și și-a exprimat dorința ca viitorii șefi ai statului să revină pentru a aduce aminte oamenilor că Holocaustul a fost unic și nu poate fi uitat.

"Acest loc nu a fost ales întâmplător, ci în inima Bucureștiului și în preajma unei instituții publice. Menirea sa este tocmai de a sublinia faptul că drama evreilor și romilor s-a produs în mijlocul societății și de a accentua responsabilitatea statului român în acțiunile inumane săvârșite, pe criterii etnice și de rasă, în anii celui de-al doilea Război Mondial", a precizat Iohannis.

Șeful statului a punctat în încheiere că România a făcut progrese foarte importante în domeniul recunoașterii și asumării Holocaustului.

"A fost un proces dificil, dar am arătat că ne-am însușit întru totul lecția trecutului. Am ales să fim vigilenți, să prevenim și să combatem orice formă incipientă de ură, discriminare și insultare a memoriei victimelor prin negarea sau minimalizarea genocidului evreiesc. Am ales cu responsabilitate să apărăm zi de zi libertățile civile, prin lege și prin apelul la justiție, nu doar prin carte. De aceea, vă pot asigura astăzi că în România nu mai sunt posibile asemenea fapte precum cele petrecute în acei ani tulburi", a încheiat președintele Iohannis.

Citeşte mai multe despre:   rasism,   Holocaust