Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Klaus Iohannis, despre situația din Mali: Militarii români sunt în siguranță (VIDEO)

Klaus Iohannis, despre situația din Mali: Militarii români sunt în siguranță (VIDEO)

Un articol de: Irina Mina - 19 Aug 2020, 19:03
Klaus Iohannis, despre situația din Mali: Militarii români sunt în siguranță (VIDEO) Foto: presidency.ro Eveniment

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, susținuta la Palatul Cotroceni, că militarii români din Mali sunt în siguranță.

 

Klaus Iohannis: România are în Mali un efectiv de 120 de militari

 

Președintele a menționat că România are în Mali un efectiv de 120 de militari și aceștia sunt în siguranță.

”România are acolo un efectiv de 120 de militari. Aceștia sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă create de lovitura de stat. Urmărim evoluția evenimentelor și suntem pregătiți să acționăm în consecință dacă va fi cazul”, a declarat Iohannis.

 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 Povestea îngrozitoare din spatele acestei fotografii. Nici după 30 de ani nu a fost deslușit MISTERUL(FOTO)

Contextul este unul extrem de tensionat în Mali, unde, în 18 august, președintele Ibrahim Boubacar Keïta și premierul Boubou Cissé au fost arestați de soldați la Bamako, la câteva ore după începerea unei revolte în tabăra Kati.

Ibrahim Dahirou Dembélé ministrul Apărării,și mai mulți ofițeri de rang înalt au fost, de asemenea, reținuți.

 

Klaus Iohannis, conferință de presă la Palatul Cotroceni

 

În cadrul conferinței de presă, președintele României a discutat și pe alte teme precum moținuea de cenzură, situația din Belarus, pensii, începerea școlii sau despre protestul angajaților HoReCa.

 

Klaus Iohannis: Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vii, din opoziție să depui moțiune de cenzură

 

Acesta a declarat că moțiunea de cenzură i se pare neavenită din motive foarte simple.

”Această moțiune de cenzură mi se pare neavenită din motive foarte simple. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vii, din opozție să depui moțiune de cenzură. Asta arată doar că acest partid care a depus moțiunea, PSD, nu este doar cinic, este și iresponsabil.

PSD caută probabil soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă.

Pe lângă asta, există dubii în spațiul pubic cu privire la constituționalitatea  acestui demers. Nu s-a depus niciodată în vacanța parlamentară, în sesiune extraordinară o moțiune de cenzură. Sunt specialiști care spun că este discutabil, alții spun că este fezabil. Vom vedea dacă este neconstituțională sau nu”, a spus el.

 

Klaus Iohannis, despre majorarea punctului de pensie și dublarea alocațiilor

 

Acesta a spus că pensiile se vor majora atât cât s-a putut în contextul crizei economice.

”Nimeni nu și-a dorit această epidemie care s-a dezvoltat într-o pandemie. Nimeni nu și-a dorit o criză economică. Aici suntem și aceste lucruri trebuie rezolvate. Evident că toată lumea își dorește să câștige mai bine. Pentru a face posibil aceste lucruri, trebuie să existe acești bani. Nu este posibil să împarți bani care nu există. Dacă țara este în criză economică și veniturile se reduc, este clar că nu se pot mări cheltuielile.

Și atunci, cu toate că marea majoritate a economiștilor a repetat că nu se pot mări pensiile și alocațiile, am cerut soluții pentru a fi majorate, atât cât se poate, și iată că au venit cu soluții, majorare etapizată, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Când economia ăși vaa reveni, cu siguranță, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Klaus Iohannis, despre situația din Belarus: Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE, inclusiv adoptarea de sancțiuni

 

Președintele României a spus că este necesară începerea unor investigații transparente și trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE, inclusiv adoptarea de sancțiuni.

”Este necesară începerea unor investigații transparente. Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE, inclusiv adoptarea de sancțiuni. Este extrem de important inițierea unui dialog real între autoritățile din Belarus, opoziție, societatea civilă și reprezentanți ai protestatarilor. Este singura soluție pentru realizarea unei tranziții pașnice”, a mărturisit Klaus Iohannis.

 

Klaus Iohannis: Este foarte clar că școala nu va începe ca de obicei

 

Președintele României a afirmat că școala nu va începe ca de obicei, însă copiii trebuie să învețe și să se întâlnească cu alți copii, iar pentru acest lucru ”este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale, la care lucrează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății”.

”Este foarte clar că școala nu va începe ca de obicei, când toată lumea se aduna în curtea școlii, bucuroși că începe școala. Este inadmisibil să avem o generație pierdută. Se vorbește deja în mediile de specialitate despre generația pandemiei. Copiii trebuie să învețe, să se întâlnească cu alți copii. Pentru a face posibil acest lucru, este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale, la care lucrează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Proiectele de regulamente se discută și vor fi făcute publice. Măsurile nu sunt complicate. Regulile de bază sunt aceleași: masca, distanța, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate”, a spus Iohannis.

 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Mali,   militari