Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Klaus Iohannis, despre situația învățământului: E o rușine națională. Lansez guvernului o provocare care să rezolve această chestiune (VIDEO)

Klaus Iohannis, despre situația învățământului: E o rușine națională. Lansez guvernului o provocare care să rezolve această chestiune (VIDEO)

Un articol de: - 14 Sep 2015, 17:15
Klaus Iohannis, despre situația învățământului: E o rușine națională. Lansez guvernului o provocare care să rezolve această chestiune (VIDEO) Eveniment

Klaus Iohannis a susținut luni la o conferință de presă prin care a transmis elevilor, părinților și cadrelor didactice un an școlar cât se poate de bun, cu rezultate frumoase și cu multe reușite.

Președintele a amintit că fiecare an școlar începe cu vești proaste, școli încă nerenovate și manuale lipsă.

"4.000 de clădiri din România nu au autorizație de funcționare. Nu au autorizație sanitară, în principal. Sunt 20.000 de clădiri unde funcționează unități școlare. Marea majoritate nu au autorizație pentru că fie nu au apă curentă, fie nu au canalizare, fie nici una, nici alta. E o rușine națională. Lansez guvernului o provocare. Cred că e posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni. Cred că e posibil ca până în toamna anului 2018, când vom serba un centenar de Românie modernă, să avem una și în școli", a subliniat șeful statului.

Pe de altă parte, Iohannis a vorbit și despre faptul că "potrivit datelor ultimilor ani care privesc BAC-ul constatăm că circa jumătate din cei care au frecventat liceul nu au trecut de BAC".

"Când analizăm situația manualelor vedem că în continuare sunt probleme. Când urmărim rezultatele, comparativ urban-rural, avem o mare problemă. Copiii din mediul rural nu au nici măcar aproximativ aceeași șansă ca cei din mediul urban", a precizat președintele.

Iohannis a vorbit și despre șansele de integrare pe piața muncii a tinerilor absolvenți - "Chestiunea devine tragică. Un număr mare de absolvenți nu își găsesc un loc de muncă. Toate acestea ne duc la ideea nevoii unei reforme. Reforme s-au tot făcut. S-au făcut în fiecre an aproape. Problemele au rămas în mare aceleași. De aceea, azi vreau să propun un alt demers. Azi, propun să începem printr-o largă consultare publică, o nouă reformă în învățământ".

"Invit pe toți cei interesați și implicați să participe la această consultare. Toți cei care au informații, gândire despre cum trebuie să arate școala românească. Sper ca prin aceasta care cred că va dura cel puțin doi ani să reușim împreună să creem bazele unei adevărate reforme a învățământului românesc. O reformă care va aduce învățământul din România în secolul 21, care transformă școala românească profund, elevul să fie dorit la locul de muncă, performant, foarte bine integrat după ce termină școala", a explicat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre situația învățământului

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   invatamant,   Guvernul Romaniei